Præventiv behandling af spædgrisediarre i Danmark

  • Mølbak, Lars (Project Manager)
  • Boye, Mette (Contact Person)
  • Angen, Øystein (Contact Person)
  • Jensen, Tim Kåre (Contact Person)
  • Hinrichsen, Torben (Project Participant)
  • Hvid, Claus (Project Participant)

    Project Details

    Description

    Udviklingsprojektet vil begrænse forekomsten af en ny form for spædgrisediarre i Danmark ved hjælp af valle
    (permeat), et restprodukt fra osteproduktionen, tilsat probiotiske bakterier. I flere lande, herunder Danmark,
    rapporteres det, at et stort antal svinebesætninger oplever alvorlige problemer med diarre indenfor den første
    leveuge. Sygdommen betegnes som ”new neonatal porcine diarrhoea” (NNPD). Sygdommen er karakteriseret
    ved høj morbiditet men relativ lav dødelighed. NNPD er et stigende problem og årsag til et øget
    antibiotikaforbrug. Vi vil i dette projekt afprøve en ny form for præventiv behandling til soen, hvor vi vil bruge
    fermenteret permeat tilsat probiotika. Vi vil på denne måde optimere soens bakterielle tarmflora (mikrobiota)
    før og efter faring, hvilket vil medvirke til en sund etablering af smågrisenes mikrobiota, som kan modvirke
    NNPD. Den fermenterede permeat (pH ca. 4.2) med probiotika er udviklet i et samarbejdsprojekt med Arla
    Foods Ingredients. Projektet vil blive afviklet i samarbejde med et Innovationslovsprojekt, hvis formål er at
    karakterisere spædgrisediarre. Dette vil bevirke en stor synergi, da vi ikke skal udvælge og karakterisere
    relevante besætninger. Der vil blive udvalgt repræsentative besætninger med problemer med NNPD for at
    undersøge den gavnlige effekt af permeaten tilsat probiotika. Vi vil bestemme parametre som graden af diarre,
    mængden af patogene- og probiotiske bakterier, forskel i tilvækst og velfærd hos smågrisene, reduktion i
    antibiotikaforbrug og søernes sundhed.
    StatusFinished
    Effective start/end date01/03/201128/02/2013