Project Details
Description
Udviklingsprojektet vil begrænse forekomsten af en ny form for spædgrisediarre i Danmark ved hjælp af valle
(permeat), et restprodukt fra osteproduktionen, tilsat probiotiske bakterier. I flere lande, herunder Danmark,
rapporteres det, at et stort antal svinebesætninger oplever alvorlige problemer med diarre indenfor den første
leveuge. Sygdommen betegnes som ”new neonatal porcine diarrhoea” (NNPD). Sygdommen er karakteriseret
ved høj morbiditet men relativ lav dødelighed. NNPD er et stigende problem og årsag til et øget
antibiotikaforbrug. Vi vil i dette projekt afprøve en ny form for præventiv behandling til soen, hvor vi vil bruge
fermenteret permeat tilsat probiotika. Vi vil på denne måde optimere soens bakterielle tarmflora (mikrobiota)
før og efter faring, hvilket vil medvirke til en sund etablering af smågrisenes mikrobiota, som kan modvirke
NNPD. Den fermenterede permeat (pH ca. 4.2) med probiotika er udviklet i et samarbejdsprojekt med Arla
Foods Ingredients. Projektet vil blive afviklet i samarbejde med et Innovationslovsprojekt, hvis formål er at
karakterisere spædgrisediarre. Dette vil bevirke en stor synergi, da vi ikke skal udvælge og karakterisere
relevante besætninger. Der vil blive udvalgt repræsentative besætninger med problemer med NNPD for at
undersøge den gavnlige effekt af permeaten tilsat probiotika. Vi vil bestemme parametre som graden af diarre,
mængden af patogene- og probiotiske bakterier, forskel i tilvækst og velfærd hos smågrisene, reduktion i
antibiotikaforbrug og søernes sundhed.
(permeat), et restprodukt fra osteproduktionen, tilsat probiotiske bakterier. I flere lande, herunder Danmark,
rapporteres det, at et stort antal svinebesætninger oplever alvorlige problemer med diarre indenfor den første
leveuge. Sygdommen betegnes som ”new neonatal porcine diarrhoea” (NNPD). Sygdommen er karakteriseret
ved høj morbiditet men relativ lav dødelighed. NNPD er et stigende problem og årsag til et øget
antibiotikaforbrug. Vi vil i dette projekt afprøve en ny form for præventiv behandling til soen, hvor vi vil bruge
fermenteret permeat tilsat probiotika. Vi vil på denne måde optimere soens bakterielle tarmflora (mikrobiota)
før og efter faring, hvilket vil medvirke til en sund etablering af smågrisenes mikrobiota, som kan modvirke
NNPD. Den fermenterede permeat (pH ca. 4.2) med probiotika er udviklet i et samarbejdsprojekt med Arla
Foods Ingredients. Projektet vil blive afviklet i samarbejde med et Innovationslovsprojekt, hvis formål er at
karakterisere spædgrisediarre. Dette vil bevirke en stor synergi, da vi ikke skal udvælge og karakterisere
relevante besætninger. Der vil blive udvalgt repræsentative besætninger med problemer med NNPD for at
undersøge den gavnlige effekt af permeaten tilsat probiotika. Vi vil bestemme parametre som graden af diarre,
mængden af patogene- og probiotiske bakterier, forskel i tilvækst og velfærd hos smågrisene, reduktion i
antibiotikaforbrug og søernes sundhed.
Status | Finished |
---|---|
Effective start/end date | 01/03/2011 → 28/02/2013 |
Collaborative partners
- Technical University of Denmark (lead)
- Arla Foods (Project partner)
Funding
- Forskningsprojekter - Fødevareministeriet