Ny vinduestype med smal ramme/karmkonstruktion og stort lys- og solindfald

 • Schultz, Jørgen Munthe (Project Manager)
 • Svendsen, Svend (Project Participant)
 • Hammer, Carl (Project Participant)
 • Knudsen, Eric S. (Project Participant)

  Project Details

  Description

  Projektets formål har været udvikling af vinduer med en smal ramme/karmkonstruktion for øget lys- og solindfald samtidig med opnåelse af en lavere U-værdi. Der er arbejdet med: 1) en forbedring af vinduesløsning er til forseglede ruder og 2) et nyt vindueskoncept med en tyk 3-lags trykudlignende rude.

  Baseret på teoretiske analyser af minimale ramme/karmkonstruktioner til forseglede ruder under hensyntagen til varmetab og kondensforhold er der designet en konstruktion til forseglede ruder, hvor rammen er lavet i glasfiberarmeret polyester mens karmen er af træ. Den totale ramme/karmbredde er ca. 50 mm. Vinduet er fremstillet i en funktionsdygtig testmodel, og U-værdien er målt til 1,63 W/m2K for et 1225 ´ 1475 mm2 vindue med en rude med en center U-værdi på 1,4 W/m2K. Sammenlignet med et standard Velfac vindue med samme dimensioner er der opnået en reduktion i U-værdien på ca. 0,2 W/m2K og en forøgelse af den laveste indvendige overfladetemperatur med ca. 5 K.

  Det tykke vindueskoncept har samme tykkelse som væggens isoleringslag, har ingen kuldebroer, den trykudlignende rude forøger levetiden og den integrerede ramme medfører en smallere ramme/karmkonstruktion. Med 3 lag glas og 2 hårde lavemissionsbelægninger opnås en center U-værdi for ruden på ca. 1,0 W/m2K og en g-værdi på 0,57. Rammen udføres af glasfiberarmeret polyester og karmen udgøres af en tynd plade fastgjort til for- og bagmur. Den samlede ramme/karmhøjde er ca. 30 mm. Den totale U-værdi er beregnet og målt til 1,05 W/m2K uafhængig af vinduets størrelse. Vinduets energibalance er under alle forhold bedre end en superisolerende rude (U-center = 0,5 W/m2K) monteret i et traditionel trævindue. En væsentlig usikkerhed knytter sig til risikoen for kondens inde i ruden, hvor simuleringer antyder at et stykke træ virkende som fugtbuffer kan løse problemet. For at kunne undersøge fugtforholdene nærmere er der indbygget et testvindue i BYG·DTU’s forsøgshus til videre undersøgelser.
  StatusFinished
  Effective start/end date01/02/199830/04/2002

  Collaborative partners