Nutriomics - functional foods for cloned, lean/obese pigs

  • Stagsted, Jan (Project Manager)
  • Hedegaard, J. (Project Participant)
  • Bendixen, E. (Project Participant)
  • Knudsen, K. E. B. (Project Participant)
  • Bendixen, Christian (Project Participant)
  • Berg, Peer (Project Participant)
  • Vajta, Gabor (Project Participant)
  • Purup, Stig (Project Participant)
  • Bertram, Hanne (Project Participant)
  • Skovgaard, Kerstin (Project Participant)
  • Boye, Mette (Project Manager)
  • Heegaard, Peter M. H. (Project Manager)
  • Flambard, Benedicte (Project Participant)

    Project Details

    Description

    Nærværende projektforslag undersøger de ernæringsmæssige effekter af functional foods på genetisk
    ensartede klonede grise som modeller for mennesker for at opnå mere entydige forsøgsresultater med et
    begrænset antal dyr i modsætning til humane nutriomics studier, der kræver et meget stort antal
    forsøgspersoner. Målet er at tilvejebringe en nutriomics grisemodel, hvor vi kan klarlægge de
    væsentligste gen-kost interaktioner mellem fødevarer, gener, proteiner og stofskifteprodukter.
    Som proof-of-concept vil vi i dette program identificere gen-kost interaktioner af betydning for
    udvikling af fedme og åreforkalkning hos grise, og med stor sandsynlighed dermed også hos
    mennesker. Vi vil anvende to klonede genotyper, der repræsenterer både den slanke fænotype, som er
    fremkommet ved mere end 40 års intensiv dansk avlsarbejde, og den modsvarende selekterede ’fede’
    Ungarske Mangalica race. Grisene vil få en veldefineret diæt med højt indhold af fedt, svarende til den
    typiske energimæssige sammensætning af humane måltider, for at inducere fedme og åreforkalkning.
    Vi vil så tilsætte forskellige functional foods i form af præ- og probiotika af interesse for fødevare- og
    ingrediensindustrien for at undersøge hvilke gener, proteiner og stofskifteprodukter, der påvirkes. Vi
    vil her have mulighed for en fuld kontrolleret ernæringsmæssig sammensætning, og vi vil kunne lave
    nutriomics dosis-respons kurver for forskellige typer af functional foods og for de indeholdte bioaktive
    komponenter. En nutriomics grise model vil kunne anvendes som platform til udvikling af functional
    foods, nye typer af fødevarer, sammensætninger og måltider, f.eks. indenfor catering og
    ingrediensindustrien, med henblik på at sikre en optimal sundheds- og ernæringsprofil.
    StatusFinished
    Effective start/end date01/01/200731/03/2011