Negative Index Materials Based nano-Couplers

  Project Details

  Description

  En af de største flaskehalse der forhindrer en kommerciel udnyttelse af integrerede optiske kredsløb er problemet med at koble lys effektivt mellem forskellige dele. Dette skyldes hovedsageligt forskellen i størrelse mellem den fotoniske bølgeleder (et par hundrede nanometre i tykkelse) og den optiske fiber (mikrometre I diameter).

  Formålet med det foreslåede NIMbus projekt er at realisere komponenter baseret på 3D isotropiske negative indeks materialer, der effektivt kan koble lys til og fra optiske bølgeledere som har bølgelederkerne af ganske forskellige størrelser. Negative indeks materialer (NIMs) er kunstigt strukturerede materialer med tunede egenskaber således der kan opnås ”unaturlige” opførsler for visse bølgelængder af lyset. I bølgeleder koblere vil man kunne opnå at bryde lysbølgen den ”forkerte” vej og at kunne forstærke dæmpede bølger som normalt dæmpes eksponentielt. Ved at udnytte disse to egenskaber vil man kunne opnå en bedre opløsning end ved brug af klassisk optik (længere ned end diffraktionsgrænsen) og gøre det muligt at fokusere det indfaldne lys til et punkt der i størrelse matcher modtagerdelens bølgeleder kerne.

  Sådan en NIM komponent vil ikke kun mindske den typiske længde af koblingsregionen fra hundrede af mikrometre til få mikrometre, men vil også have den fordel at være integreret på chippen og dermed forenkle koblingen. Projektet vil undersøge og optimere egenskaberne af sådanne NIM materialer både teoretisk og eksperimentelt samt designe, fabrikere og karakterisere prototyper af koblere. Projektet vil resultere I realiseringen af højt ydende on-chip fiber-til-bølgeleder koblere.
  AcronymNIMbus
  StatusFinished
  Effective start/end date01/06/200831/12/2011