Project Details
Description
Ved fravænning af smågrise er der typisk problemer med diarre,
manglende tilvækst og generel utrivelighed. Problemerne
skyldes bla. at grisene går fra at dige og til et fast foder, og
stress ved at blive taget fra soen og blive blandet med smågrise
fra andre kuld. Samtidig undergår tarmen store forandringer og
tarm-mikrobiotaen bliver ustabil. Det betyder at bakterier som
f.eks E. coli har lettere ved at smitte tarmen. Efter at antibiotiske
vækstfremmerne er blevet forbudt, er der sket en stigning i brug
af antibiotika og tilsætning af zink i foderet til smågrise. Nyere
forskning viser, at laktose kan virke vækstfremmende i perioden
efter fravænning. Valle, der er et restprodukt ved produktion af
oste, har et højt indhold af laktose. Vi vil i dette studie anvende et
fermenteret vådfoder med valle til fravænnede grise for at finde
den optimale laktose koncentration og reducer brugen af
fiskemel og sojaproteinkoncentrat, der normalt kan indgå i
smågrisefoder. Vi vil i nogle af forsøgsgrupperne fermentere
valle vådfoderet med probiotiske mikroorganismer, der kan
stabilisere tarmen efter fravænning og derved modvirke diarre og
højne dyrevelfærden hos smågrise. Vi vil bestemme hvor stor en
tilvækst grisene har i forhold til standardfoder, og hvor
modstandsdygtige de er over for en velafprøvet eksperimentelt
E. coli infektion. Derudover vil vi karakterisere de biotiske og
abiotiske forandringer i tarmen som de forskellige foder
kombinationer forårsager, for at opnå en større viden om,
hvordan vi modvirker fravænningsdiarre i fremtiden uden brug af
zink og antibiotika, men samtidig bevarer en rentabel høj tilvækst
hos smågrisene. Det vil kunne fremme det danske erhvervslivs
konkurrenceevne i forhold til opvækst af svin, og øge udviklingen
og salget af probiotiske bakterier i foder til husdyr.
manglende tilvækst og generel utrivelighed. Problemerne
skyldes bla. at grisene går fra at dige og til et fast foder, og
stress ved at blive taget fra soen og blive blandet med smågrise
fra andre kuld. Samtidig undergår tarmen store forandringer og
tarm-mikrobiotaen bliver ustabil. Det betyder at bakterier som
f.eks E. coli har lettere ved at smitte tarmen. Efter at antibiotiske
vækstfremmerne er blevet forbudt, er der sket en stigning i brug
af antibiotika og tilsætning af zink i foderet til smågrise. Nyere
forskning viser, at laktose kan virke vækstfremmende i perioden
efter fravænning. Valle, der er et restprodukt ved produktion af
oste, har et højt indhold af laktose. Vi vil i dette studie anvende et
fermenteret vådfoder med valle til fravænnede grise for at finde
den optimale laktose koncentration og reducer brugen af
fiskemel og sojaproteinkoncentrat, der normalt kan indgå i
smågrisefoder. Vi vil i nogle af forsøgsgrupperne fermentere
valle vådfoderet med probiotiske mikroorganismer, der kan
stabilisere tarmen efter fravænning og derved modvirke diarre og
højne dyrevelfærden hos smågrise. Vi vil bestemme hvor stor en
tilvækst grisene har i forhold til standardfoder, og hvor
modstandsdygtige de er over for en velafprøvet eksperimentelt
E. coli infektion. Derudover vil vi karakterisere de biotiske og
abiotiske forandringer i tarmen som de forskellige foder
kombinationer forårsager, for at opnå en større viden om,
hvordan vi modvirker fravænningsdiarre i fremtiden uden brug af
zink og antibiotika, men samtidig bevarer en rentabel høj tilvækst
hos smågrisene. Det vil kunne fremme det danske erhvervslivs
konkurrenceevne i forhold til opvækst af svin, og øge udviklingen
og salget af probiotiske bakterier i foder til husdyr.
Status | Finished |
---|---|
Effective start/end date | 15/12/2008 → 31/03/2013 |
Collaborative partners
- Technical University of Denmark (lead)
- Dansk Svineproduktion (Project partner)
- Aarhus University (Project partner)
- Arla Foods (Project partner)
Funding
- Forskningsprojekter - Fødevareministeriet