Et symbiotisk foder til fravænningsgrise

  • Mølbak, Lars (Project Manager)
  • Boye, Mette (Project Participant)
  • Jensen, Tim Kåre (Project Participant)
  • Jensen, Bent Borg (Contact Person)
  • Fernández, José A. (Project Participant)
  • Jørgensen, Lisbeth (Contact Person)
  • Hvid, Claus (Contact Person)

    Project Details

    Description

    Ved fravænning af smågrise er der typisk problemer med diarre,
    manglende tilvækst og generel utrivelighed. Problemerne
    skyldes bla. at grisene går fra at dige og til et fast foder, og
    stress ved at blive taget fra soen og blive blandet med smågrise
    fra andre kuld. Samtidig undergår tarmen store forandringer og
    tarm-mikrobiotaen bliver ustabil. Det betyder at bakterier som
    f.eks E. coli har lettere ved at smitte tarmen. Efter at antibiotiske
    vækstfremmerne er blevet forbudt, er der sket en stigning i brug
    af antibiotika og tilsætning af zink i foderet til smågrise. Nyere
    forskning viser, at laktose kan virke vækstfremmende i perioden
    efter fravænning. Valle, der er et restprodukt ved produktion af
    oste, har et højt indhold af laktose. Vi vil i dette studie anvende et
    fermenteret vådfoder med valle til fravænnede grise for at finde
    den optimale laktose koncentration og reducer brugen af
    fiskemel og sojaproteinkoncentrat, der normalt kan indgå i
    smågrisefoder. Vi vil i nogle af forsøgsgrupperne fermentere
    valle vådfoderet med probiotiske mikroorganismer, der kan
    stabilisere tarmen efter fravænning og derved modvirke diarre og
    højne dyrevelfærden hos smågrise. Vi vil bestemme hvor stor en
    tilvækst grisene har i forhold til standardfoder, og hvor
    modstandsdygtige de er over for en velafprøvet eksperimentelt
    E. coli infektion. Derudover vil vi karakterisere de biotiske og
    abiotiske forandringer i tarmen som de forskellige foder
    kombinationer forårsager, for at opnå en større viden om,
    hvordan vi modvirker fravænningsdiarre i fremtiden uden brug af
    zink og antibiotika, men samtidig bevarer en rentabel høj tilvækst
    hos smågrisene. Det vil kunne fremme det danske erhvervslivs
    konkurrenceevne i forhold til opvækst af svin, og øge udviklingen
    og salget af probiotiske bakterier i foder til husdyr.
    StatusFinished
    Effective start/end date15/12/200831/03/2013

    Collaborative partners

    Funding

    • Forskningsprojekter - Fødevareministeriet