ELFORSK project 353-015 Effective UV Disinfection

  Project Details

  Description

  Desinfektion med ultraviolet (UV) lys er en effektiv, men energikrævende måde at bekæmpe Corona-pandemien. Ny UV-LED teknologi muliggør flere og nye anvendelser af UV-lys med potentielle energibesparelser.

  Projektets formål er at understøtte energieffektiv anvendelse af de eksisterende teknologier og indførslen af ny UV-LED teknologi. Med fokus på energieffektiviteten i at bringe stråling til fladen der skal desinficeres, udvikles, demonstreres og sammenlignes UV systemer baseret på lavtryks kviksølvsdamp lamper og de nyeste UV LED komponenter.

  Computer design og optimering af UV optiske systemer skal vise den opnåelige systemeffektivitet i forskellige anvendelsesscenarier. Dette benyttes til udvikling og demonstration af mindst to forskellige UV desinfektionssystemer til projektpartnerne. Testresultaterne analyseres og sammenlignes for den opnåede systemenergieffektivitet for de to teknologier. Analysen vil tage udgangspunkt i den markedsmæssige bedst tilgængelige teknologi, men også en fremtids analyse gennemføres, da UV LED teknologien ventes at følge den udvikling, som på to årtier har gjort LED til den mest effektive belysningsteknologi.

  For at slutbrugere skal kunne sikre sig at der er givet den nødvendige UV strålingsdosis og ønskede desinficerings effekt, undersøges og udvikles målemetoder til prisbillige sensorer, som kameraaflæsning af engangs UV-dosimetre.

  Projektet vil udvikle, demonstrere og sammenligne energieffektive løsninger med UV-LED og kviksølvholdige lysrør og UV-målemetoder i relation til den desinficerende dosis.
  StatusFinished
  Effective start/end date01/09/202128/02/2023

  Collaborative partners

  UN Sustainable Development Goals

  In 2015, UN member states agreed to 17 global Sustainable Development Goals (SDGs) to end poverty, protect the planet and ensure prosperity for all. This project contributes towards the following SDG(s):

  • SDG 3 - Good Health and Well-being
  • SDG 6 - Clean Water and Sanitation