Bioavailability of micronutrients in dairy and alternative plant-based products

Project Details

Description

3. Summary of project objective and content
Dansk
Formålet med dette projekt er dels at levere valid information om, hvorledes biotilgængeligheden for udvalgte vitaminer og mineraler er afhængig af fødevarematricen med fokus på forskelle mellem mejeriprodukter og plantebaserede alternativer, og dels at undersøge effekten af vitamin K vitamerer på udvikling af aterosklerose.
Mejeriprodukter bidrager med mere end 10% af danskernes indtag af B12-vitamin, riboflavin, calcium, zink, fosfor og jod. Derudover bidrager mejeriprodukterne med, det ofte glemte K-vitamin. Vitamin K er essentiel for blodkoagulation og knoglesundhed, derudover er der indikation på, at K-vitamin har betydning i forebyggelsen af livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, kræft og diabetes. Et projekt vedrørende etablering af indhold af K-vitamin vitamerer i danske fødevarer er i gang, men der er kritisk huller i vores forståelse af de forskellige K-vitamin formers ernæringsmæssige effekt.
I omstillingen til en mere bæredygtig- og klimavenlig kost konkurrerer mejeriprodukter med plantebaserede alternativer. Vi har stor viden om indholdet af mikronæringsstoffer i fødevarer, men også viden om at fødevarematricen påvirker biotilgængeligheden af disse, hvilket betyder at der er forskel i biotilgængelighed af mikronæringsstoffer fra animalske og vegetabilske råvarer. Et højt indhold er ikke altid lig med høj biotilgængelighed. At måle biotilgængelighed i mennesker er både meget dyrt og meget omstændeligt. Desværre findes der i dag ikke konsensus om en billigere standardiseret procedure for undersøgelse af biotilgængeligheden, så for at levere valide data om biotilgængelighed vil vi i dette projekt evaluere, hvorvidt en in vitro model giver samme estimat for biotilgængelighed som in vivo modeller for ovennævnte vitaminer og mineraler. En in vivo model vil også indgå i undersøgelse af betydningen af fedme på biotilgængeligheden, samt i undersøgelse af effekten af K-vitamerer på udviklingen af aterosklerose.

English
The purpose of this project is partly to provide valid information on how the bioavailability of selected vitamins and minerals depends on the food matrix with a focus on differences between dairy products and plant-based alternatives, and partly to investigate the effect of vitamin K vitamers on the development of atherosclerosis.
Dairy products contribute more than 10% of the Danes' intake of vitamin B12, riboflavin, calcium, zinc, phosphorus and iodine. In addition, the dairy products contribute with the often forgotten vitamin K. Vitamin K is essential for blood coagulation and bone health, in addition there is indication that vitamin K is important in the prevention of lifestyle diseases such as cardiovascular disease, cancer and diabetes. A project concerning the establishment of the content of vitamin K vitamers in Danish foods is underway, but there are critical gaps in our understanding of the nutritional effect of the various vitamin K forms.
In the transition to a more sustainable and climate-friendly diet, dairy products compete with plant-based alternatives. We have extensive knowledge about the content of micronutrients in food, but also knowledge that the food matrix affects the bioavailability of these, which means that there is a difference in the bioavailability of micronutrients from animal and vegetable food products. A high content does not always equal high bioavailability. Measuring bioavailability in humans is both very expensive and very laborious. Unfortunately, there is currently no consensus on a cheaper standardized procedure for investigating the bioavailability, so in order to provide valid data on bioavailability, in this project we will evaluate whether the in vitro model provides the same estimate for bioavailability as the in vivo models for the above vitamins and minerals. An in vivo model will also be included in the study of the importance of obesity on bioavailability, as well as in the study of the effect of K-vitamins on the development of atherosclerosis.

Layman's description

Formålet med dette projekt er dels at levere valid information om, hvorledes biotilgængeligheden for udvalgte vitaminer og mineraler er afhængig af fødevarematricen med fokus på forskelle mellem mejeriprodukter og plantebaserede alternativer, og dels at undersøge effekten af vitamin K vitamerer på udvikling af aterosklerose.
Mejeriprodukter bidrager med mere end 10% af danskernes indtag af B12-vitamin, riboflavin, calcium, zink, fosfor og jod. Derudover bidrager mejeriprodukterne med, det ofte glemte K-vitamin. Vitamin K er essentiel for blodkoagulation og knoglesundhed, derudover er der indikation på, at K-vitamin har betydning i forebyggelsen af livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, kræft og diabetes. Et projekt vedrørende etablering af indhold af K-vitamin vitamerer i danske fødevarer er i gang, men der er kritisk huller i vores forståelse af de forskellige K-vitamin formers ernæringsmæssige effekt.
I omstillingen til en mere bæredygtig- og klimavenlig kost konkurrerer mejeriprodukter med plantebaserede alternativer. Vi har stor viden om indholdet af mikronæringsstoffer i fødevarer, men også viden om at fødevarematricen påvirker biotilgængeligheden af disse, hvilket betyder at der er forskel i biotilgængelighed af mikronæringsstoffer fra animalske og vegetabilske råvarer. Et højt indhold er ikke altid lig med høj biotilgængelighed. At måle biotilgængelighed i mennesker er både meget dyrt og meget omstændeligt. Desværre findes der i dag ikke konsensus om en billigere standardiseret procedure for undersøgelse af biotilgængeligheden, så for at levere valide data om biotilgængelighed vil vi i dette projekt evaluere, hvorvidt en in vitro model giver samme estimat for biotilgængelighed som in vivo modeller for ovennævnte vitaminer og mineraler. En in vivo model vil også indgå i undersøgelse af betydningen af fedme på biotilgængeligheden, samt i undersøgelse af effekten af K-vitamerer på udviklingen af aterosklerose.
AcronymBioMicro
StatusActive
Effective start/end date01/03/202328/02/2026

Collaborative partners

UN Sustainable Development Goals

In 2015, UN member states agreed to 17 global Sustainable Development Goals (SDGs) to end poverty, protect the planet and ensure prosperity for all. This project contributes towards the following SDG(s):

  • SDG 2 - Zero Hunger
  • SDG 3 - Good Health and Well-being
  • SDG 12 - Responsible Consumption and Production

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.