Project Details

Description

D-Light vil udvikle og demonstrere lyskilder baseret på diodelasere. Belysningsområdet oplever et teknologiskift rettet mod mere energieffektivitet og mindre CO2 udledning. LED er den store vinder på belysningsmarkedet og oplever betydelig markedsgennembrud og implementering.
LEDer har et fundamentalt problem. Ved høje lysstyrker faldet effektiviteten betydeligt. I dette projekt vil vi løse dette problem ved at benytte diodelaser teknologi i stedet for LED teknologi. Laser baseret belysning kan ses som en udvikling af LED teknologi, hvor man benytter samme halvleder materialer til at producere fotoner fra elektricitet. I en laser udsendes lyset i en meget tynd koncentreret stråle.
I projektet vil den nye teknologi blive demonstreret under rigtige forhold i en kommune, hvor der vil blive opstillet lygtepæle, som benytter lasere som lyskilde. Frem mod dette mål vil der blive arbejdet med diodelasere som lyskilde, fosformaterialer til konvertering af laserlyset til hvidt lys, design og produktion af lysarmaturer som udnytter lyset optimalt samt opstilling af lygtepæle og undersøgelse af lyskvaliteten og hvordan lyset opfattes af brugerne.
D-Light vil være medvirkende til at flytte produktionen af lyskilder tilbage til Danmark.
StatusFinished
Effective start/end date01/09/201401/09/2017

Collaborative partners

  • Technical University of Denmark (lead)
  • Gate 21 (Project partner)
  • Danish Building Research Institute (Project partner)
  • Mads Odgård Design (Project partner)
  • Norlase ApS (Project partner)
  • Focus Lighting A/S (Project partner)