• Trolle, Ellen (Project Manager)
  • Ejlerskov, Katrine Tschentscher (Project Participant)
  • Ege, Majken (Project Participant)
  • Nielsen, Trine Holmgaard (Project Participant)

Project Details

Description

I 2014 starter en ny kostundersøgelse blandt spæd- og småbørn i Danmark – som efterfølger til den nationale kostundersøgelse blandt spæd‐ og småbørn 2006‐2007.
Studiet KOStundersøgelse blandt Små børn i Danmark (KOSS) er et videnskabeligt studie med det overordnede formål at beskrive kosten og kostens betydning for små børn i Danmark i alderen seks måneder til tre år. Det er desuden et specifikt formål at måle jern- og D-vitamin status i blodet blandt de et till toårige børn for at sammenholde status med kost og kosttilskud, og vurdere om de gældende anbefalinger om kosttilskud til spædbørn modvirker mangeltilstande senere i den tidlige barndom.
Det er første gang jern- og D-vitamin status bliver målt i et stort repræsentativt studie blandt et til toårige børn i Danmark og relateres til kostindtaget og kosttilskud. KOSS-studiet skal desuden afdække ændringer siden den første undersøgelse af denne aldersgruppe i 2006-2007: bl.a. om indtaget af frugt og grønt er steget efter, at der i daginstitutioner og dagpleje er et øget fokus, og om indtag af sukker fra for eksempel sukkersøde drikkevarer blandt de toårige er faldet.
Resultaterne fra undersøgelsen bruges til at forbedre og målrette råd og vejledning til sundhedspersonale og små børns forældre.
Resultaterne bruges til at:
vurdere om kosten blandt små børn lever op til de officielle anbefalinger
dokumentere udviklingen af kostvaner over tid
vurdere effekten af tiltag i ernæringsoplysningen
forbedre og målrette vejledning til sundhedspersonale og småbørnsforældre.
Metoden er en kombination af et personligt interview med en af forældrene og syv-dages kostdagbog over barnets kost udfyldt af forældrene på nettet. Kostregistreringen indebærer, at forældrene udfylder en kostdagbog per dag i et specielt udviklet kostregistreringsprogram, hvor alt spist mad og drikke registreres. De et til toårige børn vil blive tilbudt at få taget en blodprøve på et nærliggende hospital eller blodprøvelaboratorium for at måle jern- og D-vitamin status.
StatusFinished
Effective start/end date01/04/201431/03/2015