Project Details

Description

Med etableringen af MAX IV synkrotronen udenfor Lund i Skåne får den kliniske og prækliniske forskning i Region Hovedstaden en række nye muligheder for adgang til den mest avancerede multimodale røntgentomografi billeddannelse af anatomi og fysiologi af celler, væv, organer og små forsøgsdyr med hidtil uset rumlig og tidslig opløsning. Prøvestørrelsen kan være fra 10 nanometer til små forsøgsdyr.
For at realisere det fulde potentiale af synkrotronbilleddannelse skal der skabes adgang til let, hurtig og omfattende billedanalyse. Dette indebærer nye matematiske og beregningsmæssige algoritmer, der kan tilpasses de aktuelle problemer, som har et let of intuitivt interface og som kan udnytte dagens beregningsplatforme.
I dette projekt anvendes synkrotronbilleddannelse til fire (præ-)kliniske projekter. Disse er A. Studier af mikrostruktur i hjernen mhp på kvantificering af axonernes myelinkappe; B. studier af spermatozoers haleslagsmønstre før og under hyperaktivering; C. Undersøgelse af patofysiologiske mekanismer i udviklingen af muskel kontrakturer; og D. Evaluering af kortikal knoglestruktur i kæben i forbindelse med titanium implantater.
Ved projektets afslutning vil partnerne danne et kompetencecenter for klinisk
synkrotronbilleddannelse
Short titleMax4Imager
StatusActive
Effective start/end date01/09/201631/12/2020