”Man kan ikke se isoleret på cocktaileffekten fra fødevarer, for vi bliver eksponeret for potentielt sundhedsskadelige stoffer over alt i vores miljø – fra tekstiler, møbler, elektronik, luften og mange andre steder. Det kan godt være, en given kombination ikke er problematisk i den mængde, der er til stede i vores fødevarer, men når den bliver blandet med alt det andet, så kan den blive et problem,”
Ulla Hass kalder det en uheldig sammenblanding af økonomi og videnskab. (Kommentar til, at EU's kriterier for hormonforstyrrende stoffer er forsinket, fordi kommissionen skal beregne, hvad evt. forbud vil koste erhvervene.)
Ifølge Ulla Hass giver det giver til gengæld ikke mening at begynde at anbefale enkelte afgrøder frem for andre. Det var på et tidspunkt fremme, at danskerne får en del mange pesticidrester fra æbler, men Ulla Hass vurderer, at det formentlig er fordi, vi spiser mange æbler i Danmark. ”Det er ikke nødvendigvis fordi, det enkelte æble er et stort problem. Hvis vi begyndte at spise mange pærer i stedet, ville det formentlig være fra dem, vi fik en del pesticidrester. I de fleste tilfælde er det små bidrag, der kommer fra det enkelte produkt, og det er først når man lægger dem sammen, det tyder på, der kan være er en risiko. Derfor kan det være en god idé at spise varieret og lokalt. Hvis man vil være helt forsigtig, kan man vælge økologisk,” siger hun.
Henviste til Rie som projektleder på Cocktail og til Anette Petersen mht. eksponering.
Artikle i Tænk
temaartikel om uønsket kemi i fødevarer