Det var et langt interview. Det væsentligste jeg fortalte var:
Hvad cadmium er.
At et højt indtag gennem mange år skader nyrerne
At der meget varierende indhold af cadmium i mørk chokolade
At variationen afhænger af jordbunden hvor kakaoplanten dyrkes
DR3 havde fået analyseret nogle prøver af mørk chokolade og forelagde mig resultaterne. Jeg fortalte:
At deres lille prøvesamling var ganske repræsentativ for variationen af cadmium i chokolade. At de ikke fundet noget chokolade med et meget højt indhold.
På baggrund af de to prøver med det højeste indhold af cadmium (256 µg/kg) fortalte jeg:
At en person der vejer 65 kg (interviewerens vægt) og indtager 90-100 g per dag alene fra denne kilde vil få alt det tolerable cadmium.
At hun kan spise ca 400 g/uge uden at overskride det tolerable indtag, hvis hun i øvrigt har et gennemsnitligt indtag cadmium fra andre kilder.
At man kan undgår at få så meget cadmium fra chokolade, hvis man vælger, at spise lys chokolade eller mørk chokolade produceret af bønner fra Vestafrika.
Jeg fortalte desuden, at EU kommissionen har vedtaget en grænse for cadmium på 800 µg/kg i mørk chokolade, der træder i kraft i 2019. Jeg nævnte, at jeg ikke forstår hvorfor grænse er så høj og at der ikke er rapporteret fund i EU af mørk chokolade med et indhold over denne grænse..
Sundhedsrisiko ved cadmium i chokolade