Sukker og fedme

Press/Media: Press / Media

Description

Har udtalt mig om sukker i relation til en analyse Morgan-Stanley har lavet om sukkers betydning for den globale økonomiske vækst:

”Morgan Stanleys analyse er interessant, fordi den kobler sukker med faldende vækst,” siger Jeppe Matthiessen, der er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet. Han uddyber: ”Der ligger selvfølgelig en del antagelser bag de scenarier, de har stillet op, men det er tankevækkende, hvis indtaget af sukker kan have så stor indflydelse på globalt niveau.”
Jeppe Matthiessen peger på, at det især er sodavand, slik og kager, der fylder i danskernes indtag af sukker. Han henviser til den evidensrapport, der ligger til grund for kostrådene. Af den fremgår det, at der er dokumenteret en sandsynlig sammenhæng mellem indtag af ’drikke med tilsat sukker’ og ’fødevarer med høj energitæthed’ og overvægt og svær overvægt.
”Dermed påvirker indtaget af sukker også risikoen for diabetes, for der er en tæt sammenhæng mellem overvægt og diabetes - 80 % af dem, der får diagnosticeret diabetes, er overvægtige eller fede,” siger Jeppe Matthiessen. I Danmark er der – ligesom det altså er tilfældet i resten af den vestlige verden - sket et fald i, hvor meget sukker, vi spiser. ”Når vi sammenligner kostundersøgelsen fra 2005-2008 med den fra 2011-2013, så er det gennemsnitlige sukkerindtag faldet lidt for både børn og voksne. For børn er andelen af dem, hvor sukker udgør mere end 10 procent af deres samlede energiindtag, faldet fra 64 til 51 procent, mens der for voksne er sket et fald fra 37 til 34 procent. Det er en relativ ny udvikling, men tendensen er klar: det går i den rigtige retning,” siger Jeppe Matthiessen. Han peger også på, at danskernes indtag af sodavand har ændret sig i de senere år. I dag er cirka hver tredje solgte sodavand en light sodavand, mens det var hver ottende i 2000.
Jeppe Matthiessen fortæller, at det nok især er oplysning, der får danskerne til at skære ned på sukkeret. Men der er stadig mange vaner og meget manglende viden, som der skal gøres noget ved, hvis indtaget af sukker skal endnu længere ned. ”Mange danskere har forstået budskabet om, at sukkersødede drikke feder. Bevidstheden er nok ikke helt den samme for de faste tomme kalorier som slik, chokolade og kager,” siger han.
Når det er svært at få danskerne til at spise mindre sukker, handler det også om lighedstegnet mellem sukker og hygge, siger Jeppe Matthiessen: ”Meget af vores sukkerindtag er bundet op på hygge. DTU Fødevareinstituttet har tidligere lavet en undersøgelse af sukkerkulturen blandt børnefamilier, og der kunne vi se, at hverdagens madkultur var fornuftsbestemt, mens weekendens mad handlede meget mere om følelser. En stor del af sukkerindtaget ligger fredag og lørdag, og det kræver meget opmærksomhed og bevidsthed at begrænse det. Der er faktisk ikke plads til særlig meget sukker i kosten, og folk glemmer ofte, at de også får sukker fra basisfødevarer som morgenmadsprodukter og yoghurt.”
Og det er ikke nødvendigvis hele sukkerindtaget, der fanges i kostundersøgelserne. ”Folk glemmer måske at registrere nogle sukkerrige mellemmåltider, og når man registrerer sin kost, spiser man ofte lidt sundere. Så problemerne med sukker er helt sikkert større end det, vi ser i undersøgelserne. Når vi ser på forsyningsstatistikker – hvor meget sukker der er tilgængeligt for den enkelte dansker – så er sukkerforbruget højere end det, vi finder i kostundersøgelserne, så det er sandsynligt, at der bliver spist mere sukker, end vi tror,” siger Jeppe Matthiesen.
WHO anbefaler, at sukker højest udgør 10 procent af det daglige kalorieindtag. Men i foråret 2015 pegede verdenssundhedsorganisationen på, at der ville være yderligere sundhedsmæssige fordele ved et sukkerindtag på højest 5 procent. Til det siger Jeppe Matthiessen: ”Det giver god mening at sætte det ned, for vi har ikke brug for yderligere sukker, end det vi får i vores almindelige kost fra basisfødevarer.”
Det bliver nogle gange diskuteret i ekspertkredse, om sukker kan kaldes ’det nye tobak’ – om sukkeret er så afhængighedsskabende, at det kommer til at udgøre en lige så stor fare for vores sundhed som tobak. Hverken Kjeld Møller Pedersen eller Jeppe Matthiessen mener dog, at man direkte kan sammenligne sukker med tobak, men Jeppe Mathiessen peger på, at sukkeret er en stor udfordring for folkesundheden. ”I og med at vi står med en stor global udfordring i forhold til overvægt og diabetes, er sukker afgjort noget, vi bør begrænse.”
Og selv om der altså er sket et fald i indtaget af sukker i den vestlige verden, er vi langt fra i mål endnu, understreger Jeppe Matthiessen: ”Selv om vi ser stagnation i overvægt flere steder i den vestlige verden, så har ingen lande endnu knækket fedmekurven. En tredjedel af jordens befolkning er overvægtige eller fede. Den her udvikling har store konsekvenser for folkesundheden, hvis vi ikke får gjort noget ved det. Fra et nationalt synspunkt har vi nogle fordele i Danmark. Folk er oplyste, og vi har god infrastruktur i forhold til aktiv transport, og det giver et bedre udgangspunkt. Men vi står med en stor udfordring i og med, at det blandt voksne danskere er blevet normalt at være overvægtig.”

Subject

Sukker og fedme

Period23 Jun 2015

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleSukker og fedme
    Media name/outletKost og Ernæringsforbundet
    Media typeWeb
    Date23/06/2015
    Producer/AuthorSigne Kierkegaard Cain
    PersonsJeppe Matthiessen