Description

Jeg blev tilsendt de seneste opgørelser over forbrug til svin i Danmark og må sige det er lidt svært at finde noget at være pessimistisk over. Jeg blev spurgt om min mening og ud over lidt generel baggrundssnak er følgende taget til citat.

(Overskrift)DTU professor: Svindebønder på rette vej med antibiotikaforbrug.
(Underrubrik)Et fald på 11 procent i årets første fem måneder i forbruget af antibiotika i landet svineproduktion, tyder ifølge forsker i mulitresistente bakterier på at en positiv udvikling er i gang i landbruget.
(artikel)Opgørelsen over forbruget af antibiotika fra januar til maj viser, at forbruget af antibiotika hos de danske svineproducenter er faldet med 11 procent sammenlignet med 2014. Samtidig er antallet af slagtninger fra januar til maj steget en smule, og eksporten af smågrise til udlandet er steget sammenlignet med samme periode sidste år.
”Jeg kan faktisk ikke sige noget negativt om de tal,” siger Frank Møller Aarestrup, professor ved Danmarks Tekniske Universitet med speciale i antibiotikaresistens. Han er rigtig glad for at der er sket et reelt fald i antibiotikaforbruget.
”Det er et markant fald og utroligt positivt, og man kan da kun håbe, at det er en vedblivende effekt. Jeg mener selv at forbruget kan gå meget længere ned,” siger han,
Frank Møller Aarestrup forklarer også, at hvis tendensen holder året ud, så vil 2015 få det laveste forbrug af antibiotika siden omkring 2002-2003, selv hvis man tager højde for produktionstal.

Farvel til antibiotika typer
Frank Møller Aarestrup har i mange år forsket i betydningen af antibiotika for den menneskelige sundhed. I 1995 var han med til at starte overvågningen af antibiotikaresistens i Danmark. Han forklarer, at da antibiotiske vækstfremmere blev forbudt i 1998 forventede forskerne, at se en mindre stigning i forbruget af antibiotika til behandling.
”Når et forbrug reduceres med cirka 100 tons, som det skete i 1998-99, så er det forventeligt, at der træder et terapi forbrug i stedet for, hvor man for en sikkerheds skyld behandler med antibiotika, selvom det ikke altid er nødvendigt. Det er dog svært at forklare den løbende stigning vi så i de følgende år frem, til 2010 og indførelsen af gult kort ordningen,” siger Frank møller Aarestrup, der efterlyser mere viden om, hvorfor nogle landmand bruger mere antibiotika end andre, og effekten af forbrug af antibiotika på udbredelsen af antibiotikaresistens.

i 2007 deltog han i beslutningsprocessen omkring, hvilke antibiotika typer Verdensorganisationen for sundhed (WHO) anbefalede skulle reduceres eller udfases i landbruget, for at sikre deres effekt i mennesker. ”Det er således også positivt at se, at der hvor forbruget tilsyneladende er faldet mest er netop nogle af de antibiotikatyper der opfattes som mest kritiske for sundhed for mennesker” ” siger han.

Subject

Reduktion i forbrug

Period4 Aug 2015

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleReduktion i forbrug
    Media name/outletLandbrugsmedierne
    Media typePrint
    Date04/08/2015
    Producer/AuthorSigne Merete Lauesen
    PersonsFrank Møller Aarestrup