MRSA i svinekød

  • Yvonne Agersø

Press/Media: Press / Media

Description

TVsyd har fået lavet en undersøgelse af Dansk svinekød med isolation af suspekte MRSA fra kødprøverne. Vi har lavet verifikation og spa typning for at vide om det er CC398. FVST i Ringsted har isolater bakterierne fra kødet.
Jeg har besvaret nedenstående spørgsmål.

Hvad er din umiddelbare reaktion på undersøgelsens resultat?
Jeg er ikke overrasket, vi har set en stigning MRSA i svin på slagterierne som i 2012 var 77%. En stigning fra 44% siden sidst vi målte forekomsten i svinekødet, så vi ved at størstedelen af de svin der bliver slagtede har MRSA CC398.

Hvad siger resultatet om spredningen af svine-MRSA?
Det viser at der ud over at være MRSA i svin i besætningerne er en forekomst af MRSA i hele svineslagtekæden. Fra svin i besætninger til kødet i køledisken.


På Sundhedsstyrelsens hjemmeside står der: "Der er ingen risiko forbundet med at spise svinekød".

Hvad siger du til det? Vi siger aldrig at der ingen risiko er, men det er ved håndtering af det rå kød der er en lille risiko, hvis man fx skærer sig i hånden, mens risikoen ved at spise tilberedt kød anses for minimal, hvis nogen overhoved.

Så hvordan vil du betegne risikoen ved at blive smittet via svinekød fra køledisken?
Smitte gennem kød anses på nuværende tidspunkt ikke for at være nogen væsentlig smitte vej, så jeg vil betegne risikoen for meget lille.

Hvordan vil du betegne risikoen ved at spise tilberedt svinekød?
Det er i håndtering af det rå kød forbrugeren skal være opmærksom på god køkkenhygiene, for det tilbedte kød vil jeg mene risikoen er meget minimal, hvis nogen overhoved.

Hvorfor stoppede I med at undersøge forekomsten af svine-MRSA i kølediskene? Vi stoppede fordi der stortset ikke var mennesker i byer der blev fundet med MRSA.
Hvis kød er en væsentlig smittekilde ville vi forvente flere mennesker med MRSA i byområder, men det var hovedsagelig mennesker med kontakt til svin, eller kontakt til mennesker der arbejder med svin, eller bosiddenede i områder med mange svin. Så vi konkluderede, at selvom MRSA fandtes i kød anser vi ikke kødet for en væsentlig smitte kilde, medmindre der begynder at vise sig at være mennesker i stor byer enten i Denmark eller i udlandet der smittes med MRSA.

Mener du at myndighederne bør genoptage undersøgelserne af svinekødet i kølediskene?

Jeg mener godt man kunne undersøge fjerkrækød samt svinekød, da specielt importeret fjerkrækød kan indeholde MRSA, men denne prioritering skal ses samlet med andre fødevaresikkerhedsmæssige undersøgelser som kan være vigtige.


Hvad kan forbrugeren gøre?
Forbrugeren skal sørge for god køkkenhygiene ved håndtering af det rå kød.
Andre uddybende emner jeg har berørt. Er direkte kontakt og indirekte kontakt til svin som den væsentligste smittekilde.
Internationalt fokus da MRSA CC398 er spredt i mange lande.

Subject

MRSA i svinekød

Period22 Sept 2014

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleMRSA i svinekød
    Media name/outletTV2 Syd
    Media typeTelevision
    Date22/09/2014
    Producer/AuthorMorten Brøcker
    PersonsYvonne Agersø