Koffein

Press/Media: Press / Media

Description

For meget kaffe kan give anledning til søvnløshed, nervøsitet og hjertebanken, men de fleste voksne kan tåle at drikke tre kopper kaffe à 200 ml om dagen uden at blive plaget af bivirkninger. Det vurderer EU’s fødevareautoritet EFSA, som har gennemgået en masse videnskabelige undersøgelser af koffeinindtag, inden de er kommet frem til den vurdering, fortæller seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet Jeppe Matthiessen. »Vi kan se, at grænsen ligger på et indtag på 400 mg koffein om dagen, før der begynder at komme bivirkninger for et voksent menneske, men det er selvfølgelig en individuel sag, hvor nogen tåler mere og andre mindre,« siger han. Ud over de sædvanligt kendte bivirkninger som netop uro i kroppen og irritabilitet har EFSA bestemt anbefalingerne om 400 mg om dagen ud fra, at dette niveau ikke ser ud til at øge risikoen for akut forgiftning, hjerte-karsygdomme, kræft eller forringet sædkvalitet. Egentlig vurderer EFSA, at det er sikkert at indtage fire-fem kopper kaffe, før de 400 mg er nået, men den danske bryg er noget stærkere end benchmarket, så derfor bør vi drikke færre kopper, hvis vi vil undgå risikoen for at få det skidt. EFSA har nemlig beregnet, at en kop kaffe indeholder 445 mg koffein pr. liter, mens DTU Fødevareinstituttet har målt sig frem til, at en dansk liter kaffe ligger nærmere de 655 mg/liter. De danske bidrag til EFSA’s undersøgelse stammer blandt andet fra DTU’s undersøgelse af danskerne kost, som placerer danskerne som de fjerdemest kaffedrikkende i verden. I top fem ligger desuden Norge, Finland, Sverige og Island, så Norden tager godt fra på koffeinen. Så selv om danske kaffedrikkere mellem 18 og 75 år i snit ’kun’ indtager 325 mg koffein om dagen, som dermed ligger under anbefalingerne, så trækker hver tredje dansker snittet godt op. En ud af tre herhjemme overskrider nemlig grænsen på de 400 mg koffein, og 25 procent af de voksne danskere drikker mindst fem kopper kaffe om dagen. Men behersker man indtaget, kan kaffe også have en række positive effekter, peger flere undersøgelser på. Blandt andet kunne det svenske Karolinska Institutet i Stockholm for nogle år siden berette, at et moderat kaffeindtag kan sænke risikoen for bl.a. hjerneblødninger og kræft. Ifølge Jeppe Matthiessen har en arbejdsgruppe under Vidensråd for Forebyggelse også peget på, at kaffe kan virke forebyggende mod type 2-diabeter, Parkinsons sygdom og hjerne-karsygdomme. »Der kan være nogle sundhedsmæssige gevinster ved at drikke kaffe i moderate mængder, så koffein er ikke bare koffein. F.eks. er der ikke meget sundhed at hente i energidrikke, som også er tilsat store mængder sukker,« understreger han. Koffeinmængden i energidrikke ligger på 320 mg/liter, mens sort te ligger på 185 mg/liter og cola på 92 mg/liter. For gravide og børn er anbefalingerne stadigvæk et endnu mere moderat forbrug. For børn vurderer EFSA, at et indtag på 3 mg pr. kg barn om dagen kan lade sig gøre uden at påvirke adfærden eller frembringe angst. Det svarer til to daglige dåser cola for et barn på 25 kg. Hvad angår gravide handler det i høj grad om barnets sundhed, og derfor ligger grænsen på 200 mg dagligt, hvilket i Danmark svarer til halvanden kop.

Subject

Koffein

Period25 Jun 2015

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleKoffein
    Media name/outletIngeniøren
    Media typeWeb
    Date25/06/2015
    Producer/AuthorMie Stage
    PersonsJeppe Matthiessen