Kinesisk røntgenteleskop får dansk instrument

Press/Media: Press / Media

Description

Med rumteleskopet EXTP, der skal registrere røntgenstråling fra sorte huller og neutronstjerner, rykker Kina op i superligaen for videnskabelige satellitter. Det sker med hjælp fra DTU Space.

 

Kinas rumprogram har fuld fart på, men indtil nu har det mest handlet om at udvikle rumraketter, flyve kinesere ud i rummet og udforske Månen. Der har ikke været meget fokus på videnskabelige satellitter, men det er så småt ved at ændre sig.

 

Det er lykkedes det kinesiske videnskabsakademi (CAS) at overbevise regeringen om, at Kina bør have rumobservatorier i samme klasse som dem, USA og Europa opsender, og et stort røntgenteleskop ved navn EXTP (Enhanced X-ray Timing and Polarimetry satellite) skal være klar i 2025.

Teleskopet udvikles i samarbejde med en række europæiske forskningsinstitutioner, som skal stå for to af de fire instrumenter om bord. På DTU Space står seniorforsker Søren Brandt i spidsen for instrumentet Wide Field Monitor (WFM), som også spanske og italienske forskere er involveret i.

 

Se:

https://ing.dk/artikel/kinesisk-rontgenteleskop-far-dansk-instrument-211524

 

Period8 Apr 2018

Media contributions

1

Media contributions