Kødvaner

Press/Media: Press / Media

Description

For vi danskere spiser stadig rigtig meget kød. Mere end vi har brug for, forklarer kostvaneforsker fra DTU Fødevareinstituttet, Sisse Fagt.
»Siden 1960’erne har danskernes kødforbrug været stigende, for når der er stigende velstand, stiger kødforbruget. Det høje kødforbrug fik så et ekstra nøk opad med Palæo- og Atkinsbølgens tanke om, at protein er godt,« forklarer Sisse Fagt, der sammen med kolleger står bag kostundersøgelserne.
Kostvaneforskeren Sisse Fagt har endnu ikke målt på tendensen, fordi den er så ny (den nyeste kostvaneundersøgelse er fra 2013). Men hun er ikke i tvivl om, at danskernes forhold til kød er under forandring.
»Palæo-bølgen har toppet, og der er kommet en øget bevidsthed om, at så meget kød behøver vi ikke spise. Det er interessant, at der er opstået et nyt begreb, ’at være klimavegetar’. Det vidner om, at der sker noget lige nu. Der er grøde,« siger hun og forklarer, at også argumentationen for ikke at spise kød har ændret sig, for hvor det traditionelt har været sundhed og dyrevelfærd, der har været de primære grunde til at fravælge kød, handler det nu om klima.
»Sundhed er blevet mere end det personlige. Der er tale om en mere global opfattelse af sundhed, nemlig hvad der er sundt for vores planet,« forklarer hun
Sisse Fagt er overbevist om, at kødforbruget vil nå et lavere niveau end nu. Det skyldes bl.a., at det er blevet hipt at leve uden kød for klimaets skyld, fortæller hun. Trendsætterne er især yngre kvinder og børnefamilier i storbyerne, primært fra det veluddannede segment. »Det er dér, tingene starter, og derfra kan det sprede sig og blive mainstream. Men med den plads, kød har i danskernes madkultur, går der lang tid, før en kødfri tendens bliver mainstream. Jeg tror aldrig, den gør det, men kødfrie dage kan komme på tale. Nogen vegetarnation er vi næppe ved at blive,« mener Sisse Fagt.
På spørgsmålet om, hvorvidt den kødfri bølge vil blive endnu en kostdille på linje med Palæo m.v. er svaret fra Sisse Fagt klart: »Jeg tror ikke, det er en døgnflue, for den globale opvarmning bliver ved med at være der, så vi vil tage aktion, men omfanget må fremtiden vise.«
Period5 May 2016

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleKødvaner
    Media name/outletJyllandsposten
    Media typePrint
    Date05/05/2016
    Producer/AuthorAmalie Kønigsfeldt
    PersonsSisse Fagt