Hyld, blomsterskærme og bær

Press/Media: Press / Media

View graph of relations

Description

Jeg har fortalt om, at de modne bær skal koges, så bærrene brister, som bedstemor gjorde, når hun lavede saft- eller suppe. Og at der har været forgiftninger på restauranter, hvor der er serveret hyldebærsmoothies eller –is med symptomer på kvalme, opkastning, mavesmerter og diarré, der indtræder fra 1-5 timer efter indtagelsen. Giftstoffet er et lektin (protein), der ødelægges ved kogning.

Jeg har fortalt, at jeg ikke har noget kendskab til at hyldeblomstdrik eller te skulle kunne gøre nogen syg. Heller ikke kapers fremstillet af de grønne bær har mig bekendt givet anledning til sygdom, men her er vi ikke helt sikre på om det er fordi tilberedning inaktiverer giftstoffet eller det er fordi det er begrænset, hvor mange kapers man spiser i forhold til hvor mange bær man kan få i en smoothie eller is.

Mht. forvekslingsmuligheder findes der sommerhyld og druehyld (for sidstnævnte er er bærrene røde). Jeg har sagt, at hvis man skal indsamle planter er det vigtigt at man kan genkende den korrekte art. Jeg har ikke kendskab til at nogen er blevet syge af at forveksle arter, men det ville jeg ikke nødvendigvis blive inddraget i, her har Giftlinjen måske mere info. 

Period19 Jun 2019

Associated person

References

TitleHyld, blomsterskærme og bær
Degree of recognitionNational
Media name/outletRitzau
Media typeOther
CountryDenmark
Date19/06/2019
Producer/AuthorCecilie Lyngberg
PersonsKirsten Pilegaard
Download as:
Download as PDF
Select render style:
ShortLong
PDF
Download as HTML
Select render style:
ShortLong
HTML
Download as Word
Select render style:
ShortLong
Word