Hensigtsmæssig opbevaring af smør

  • Per Sand Rosshaug

Press/Media: Press / Media

Description

Spm: En af Ingeniørens læsere spørger om man kan opbevare smør i en smørkrukke udenfor køleskabet som man gjorde i læserens barndom.
Svar: Både ja og nej, det afhænger af hvor hurtigt I spiser smøret. Holdbarheden af smør afhænger typisk af hvornår det bliver harsk. Et harsk produkt er ikke farligt, men smager ubehageligt. Harskning er en kemisk proces der fremmes af lys, varme og ilt og smør opbevares derfor bedst mørkt, køligt og godt pakket ind, som i et køleskab. Smørkrukken har også kunnet beskytte mod lys og formentlig har den også været ret tæt, så helt tosset har det ikke været, hvis man sørgede for at spise smøret relativt hurtigt.
Skimmelsvampe vokser normalt ikke i smør fordi der er for lidt vand. Sygdomsfremkaldende bakterier såsom f.eks. Listeria kræver også vand for at vokse, men kærningen af smøret gør at vandet fordeles i meget små vanddråber i smøret, hvilket gør at bakterier kun i meget begrænset omfang har plads til at vokse, hvis ellers smøret er kærnet ordentligt. Blandingsprodukter indeholder mere vand, og er derfor lidt mere risikable at opbevare uden for køleskab.

Subject

Hensigtsmæssig opbevaring af smør

Period25 Mar 2015

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleHensigtsmæssig opbevaring af smør
    Media name/outletIngeniøren
    Media typeWeb
    Date25/03/2015
    Producer/AuthorMie Stage
    PersonsPer Sand Rosshaug