Gulkort ordningen og forbruget til svin

 • Yvonne Agersø

Press/Media: Press / Media

Description

2014 er det år, der er givet færrest gule kort, siden ordningen blev indført. Hvad betyder det?

Gul kort ordning er rettet mod de besætninger, der bruger mest antibiotika i mindst en aldersgruppe og grænserne er justeret ned siden ordningen startede. Hvis færre får gult kort kan det betyde at der er færre der ligger meget højt i mindst en aldersgruppe end tidligere. Men det siger ikke noget om forbruget i svineproduktionen generelt
- Forbruget af antibiotika er faldende, men er højere end i 2011 – bliver der gjort nok for at sænke forbruget?
Vi har set stigninger i 2012 og 2013 og nu er der muligvis et fald, det er godt hvis det falder igen, men jeg mener vi skal være ambitiøse omkring at holde forbruget så lavt som muligt, da vi ellers vil få mange resistente bakterier.
De stoffer, som sted i 2012 og 2013, er typisk dem, der bruges i gruppemedicinering, hvor landmanden behandler en hel gruppe af grise samtidig.
Når der gruppemedicineres behandles både syge og raske dyr, det er vigtigt at målrette behandling så meget som muligt, så overforbrug undgås.
Myndighederne og erhvervet må sætte sig sammen og finde ud af hvad der kan gøres for at vende udviklingen.

Der har været ulovligt indførelse af antibiotika, hvordan ser du på det? Det er en opgave for myndighederne at sørge for at der ikke bliver gjort ulovligheder. Vi har i Danmark verdens mest detaljerede indberetningssytem, hvor forbrug at antibiotika registreres, men hvis der er ulovlig forbrug, vil det ikke blive registreret.

- Siger antallet af gule kort noget om, hvor meget antibiotika, der bruges – eller er der også et mørketal, vi ikke kender til?
Nej, der kan godt være et stigende forbrug i svineproduktionen genert selvom der gives færre gule kort, så det siger det ikke noget om. Det siger heller ikke noget om hvilke stoffer der bruges og der er stoffer som kritisk vigtige stoffer vi gerne ser de så vidt muligt undgår at bruge. Og det er også værre at bruge bred-spektrede fremfor smal spektrede stoffer.

Subject

Gulkort ordningen og forbruget til svin

Period19 Dec 2014

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleGulkort ordningen og forbruget til svin
  Media name/outletDR
  Media typeTelevision
  Date19/12/2014
  Producer/AuthorRasmus Christensen
  PersonsYvonne Agersø