Generelle spørgsmål til fluorstoffer i emballage, hvorfor bruges de, per vs. polyfluorerede stoffer, papir og pap emballager som særligt har fluorstoffer (fastfood, mikrobølgeovnspopcornsposer, muffinforme, kage forme, emballager til langtidsopbevaring af fede fødevarer fx brød og kageblandinger, smørrebrøds- og mellemlægspapir). Non-stick pander har en fluorpolymer på kan også indeholde små indhold af fluorstoffer (dispergeringsmidler) der kan frigives: Her kan man koge panden af med lidt vand og bagepulver et par gange, og så er der ikke mere af de residuale fluorstoffer i – man skal dog ikke overophede sin pande, for så kan den frigive skadelige fluorstoffer. Nævnte at imprægneringsmidler til tøj og sko og møbler kan være andre kilder, og at man kan efterspørge dem uden fluorstoffer i. Nævnte at COOP har udfaset fluorstoffer i deres produkter i Norden – henviste til Malene Teller Blume fra COOP.
Nævnte at vi laver en kontrolkampagne for Mattilsynet som jeg tænker at de offentliggør i starten af næste år. Henviste til Grimur Olafsson fra Mattilsynet, Anne-Marie Vinggaard for toksikologi, Philippe Grandjean for immunotoks studier på færøske børn, Dorte Herzke fra NILU for indhold af fluorstoffer i fisk i Norge.
Artikel på nettet: http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/forbrugersikkerhed/ECE2886999/30-oere-mere-og-saa-faar-du-pizza-uden-fluorstoffer/
Fluorstoffer i mademballage, mad og andre kilder, Norge, Mattilsynet