Description

Diskussion af den nye EFSA rapport om resistens til brug for indlæg i landbrugsavisen. Teksten der er sendt til godkendelse hos mig ibndsat neden for:

Færre resistente bakterier i dansk kød
Risikoen for at få at blive udsat for resistente bakterier er langt mindre ved dansk kød, viser ny EU-rapport.
Bakterier, der er resistente over for antibiotika, trives langt dårligere i danske svin end i lande, vi sammenligner os med.
Det viser en ny rapport fra EU’s fødevareagentur, EFSA, som for første gang har sammenlignet antibiotikaresistens i Europa.
Årsagen skal findes hos det lavere, danske antibiotikaforbrug, vurderer Frank Møller Aarestrup, professor ved Danmarks Tekniske Universitet med speciale i antibiotikaresistens.
”Alle undersøgelser viser god sammenhæng mellem brug af antibiotika og forekomst af resistens. Det er meget fremtrædende, at Danmark ligger lavt,” siger Frank Møller Aarestrup.
Han hæfter sig især ved lav dansk resistens i salmonella typhimurium over for de to antibiotika cefotaxime og ciprofloxacin. Faktisk er der slet ikke konstateret resistens over for de to stoffer i 2013.
”Det er de to mest kritisk, vigtige stoffer med hensyn til anvendelse for mennesker ved salmonellainfektion, som jo kan være livstruende,” påpeger Frank Møller Aarestrup.
For 11 år siden, i 2003, indførte Fødevarestyrelsen restriktioner for brug af ciprofloxacin, som derfor kun benyttes i meget lille omfang. Det andet stof, cefotaxime, stoppede landmændene frivilligt med at bruge i 2010.
”Det er vældig fint, at vi kan se, at det har haft effekt,” siger Frank Møller Aarestrup.
Også danske campylobacterbakterier kan behandles med det vigtige medikament erythromycin, hvorimod der er fund af erythromycin-resistent campylobacter i kød fra Holland, Polen, Belgien og Tyskland.
Resistente bakterier kan udbrede sig på to måder. Salmonella og campylobakter, som rapporten blandt andet omtaler, bliver primært resistente ved selektion, hvor bakterierne reagerer på det store antibiotikaforbrug, vurderer Frank Møller Aarestrup. Andre bakterier, som MRSA, spredes primært ved spredning, eksempelvis ved svinehandel, vurderer han.
Problemet med resistens skal løses på internationalt niveau, mener DTU-professoren.
”Resistensproblemet skal løses globalt, for det kød, vi kan finde i køledisken, er globalt. Selvfølgelig skal vi have orden i eget hus, men vi løser ikke noget ved alene at sætte ind over for antibiotikaforbruget herhjemme,” siger DTU-professoren.
”Det er noget, der kan vældig svært at gøre noget ved. Det kan nogle gange være nemmere at kaste blikket på udfordringerne herhjemme, men det er ikke nok.”

Subject

Antibiotikaresistens, antibiotikaforbrug, EFSA
Period4 Mar 2015

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleAntibiotikaresistens, antibiotikaforbrug, EFSA
    Media name/outletLandbrugsavisen
    Media typePrint
    Date04/03/2015
    Producer/Authorpeter kirkegaard
    PersonsFrank Møller Aarestrup