Description

- I Danmark spiser vi cirka 100 gram tilberedt kød om dagen fra firbenede dyr, det vil sige gris, okse, kalv og lam. Hertil komme cirka 20 gram tilberedt fjerkræ, fortæller seniorforsker Anja Pia Biltoft-Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.

Med andre ord spiser vi i gennemsnit næsten 70 pct. mere kød end Fødevarestyrelsens officielle anbefaling, som lyder på maksimalt 500 gram tilberedt om ugen, svarende til 70 gram tilberedt om dagen.

- Jeg vil tro, rigtige mange danskere kunne reducere deres kødforbrug med 30-50 pct., uden det var noget stort livsstilstab for dem, siger Torben Chrintz.

Ser man lidt nærmere på vores kødforbrug, er vi først og fremmest en nation af grisespisere – næsten 45 pct. af vores indtag er svinekød. Omtrent 30 pct. er okse og kalvekød (overvejende okse), cirka 25 procent er fjerkræ, og lam spiser vi kun ganske lidt af.

Tallene er vigtige, fordi klimavenligt kødforbrug ikke kun er et spørgsmål om mængde. Oksekød er væsentligt mere klimabelastende end svinekød, og fjerkræ belaster mindst, da dyrene ikke udånder drivhusgassen metan og samtidig er effektive til at udnytte foderet. En oksebøf vil eksempelvis belaste klimaet fem-seks gange så meget som en svinekotelet af samme størrelse. Til gengæld er det hos de mindre klimabelastende dyr som kyllinger og grise, at det står værst til med dyrevelfærden i de konventionelle produktioner.
Period15 Apr 2016

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleDanskernes indtag af kød
    Media name/outletDyrenes Beskyttelse
    Media typeWeb
    Date15/04/2016
    Producer/AuthorLars Madsen
    PersonsAnja Pia Biltoft-Jensen