Færdigretter

Press/Media: Press / Media

Description

Man kan få ”fuldt lødige” færdigretter nu, siger Sisse Fagt, seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet. Sisse Fagts forskning er koncentreret om danskernes kostvaner i forhold til sundhedsmål for kosten.
Produkterne kan have lang holdbarhed og således kan der gå lang tid fra fremstillingen til fortæringen. Det skyldes indgrebet for at forlænge holdbarheden i forhold til frisklavet mad. Med hensyn til færdigretter på køl er der kommet en konserveringsteknik, hvor man i emballagen skaber en kunstig atmosfære ved at erstatte ilt med CO2. På den måde bremser man vækstforholdene for bakterier og forsinker fordærvelsen af maden. Resultatet er en længere levetid for varen i supermarkedets køledisk, hvilket mindsker risikoen for madspild og reducerer supermarkedets omkostninger for mad, som er opbevaret på køl sammenlignet med den traditionelle metode med nedrysning af retter.
Men der vil være en tilbøjelighed ved færdigretter på køl til, at de indeholder tilsætningsstoffer, der forlænger holdbarheden. Ulla Toft er seniorforsker på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden. Hun fokuserer på kostens betydning for hjertekarsygdomme. Hun siger, at konserveringsmidler i færdigretter på køl kan forringe den sundhedsmæssige effekt, og særlig problematisk er tilsætningen af salt. ”Der har typisk været meget salt i færdigretter på køl. Salt er billigt og kan dække over dårlig smag, og det har en uheldig indvirkning på blodtrykket,” siger Ulla Toft. I færdigretter på frost er det ikke på samme måde nødvendigt med tilsætningsstoffer. Generelt gælder det, at jo mindre forarbejdning, jo mere bevares der af næringsværdien. For eksempel har frosne grønsager ifølge Ulla Toft markant større næringsværdi end forarbejdede grønsager.
”Men fryseprocessen kan påvirke smagen og konsistensen, for eksempel teksturen,” siger Sisse Fagt.
Takeaway-mad findes i alle kvaliteter – fra vitaminrig sushi til fedtholdig pizza. Det er svært at komme med en generel vurdering af markedet. Forbrugeren må stole på sin sunde fornuft, lyder rådet fra ernæringseksperter. ”Der er ikke samme mulighed for at tjekke næringsindholdet som med færdigmad på køl og frost, så det er i høj grad en tillidssag i forhold til takeaway-madstedet,” siger Ulla Toft. Fordi færdigretter er såkaldt convenience-mad, kræver de minimal eller ingen tilberedning. Hvis retten skal varmes op, foregår det i gryde, ovn eller mikroovn. Der er ifølge forskningen ingen tegn på, at opvarmningen i mikroovn skader næringsværdien.

Subject

Færdigretter

Period28 Jun 2016

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleFærdigretter
  Media name/outletForbrugerbladet Tænk
  Media typePrint
  Date28/06/2016
  Producer/AuthorRegner Hansen
  PersonsSisse Fagt