Jørgen Schlundt, institutdirektør på DTUs Fødevareinstitut, mangler der et fødevarepoliti i Danmark?»Nej, jeg vil nærmere sige, at listeriaudbruddet viser, at vi skal finde nogle fornuftige løsninger ude i virksomhederne. Når vi møder store problemer, skal vi forsøge at dokumentere, hvad vi gør og om det virker ved hjælp af forskningsmæssig indsats«, siger institutdirektøren.
DTU Fødevarinstituttet udfører risikovurdering af fødevareproduktion mens Fødevarestyrelsen tager sig af kontrol og regler.Sagen viser vel, at borgerne ikke kan stole på fødevarekontrol? »Heller ikke. Sagen viser, at en person eller en del af et systemt har ageret for langsomt. Inde i den her dybt tragiske historie, hvor 12 mennesker er døde, ligger der faktisk en succeshistorie om, at man fandt ud af, at det var et udbrud og at man kunne forbinde stammen tilbage til en bestemt producent og stoppe det«.
Hvis 12 personer var døde som følge af stormskader, var hele beredskabet formentlig lavet om. Bør man ikke gøre det her også?»Du kan ikke forebygge et lavtryk og en storm, men man kan forebygge listeria. Eksempelvis er skære og knivesystemer åbenbart meget svære at rengøre og desinficere, men forskning tyder på, at man kan bruge nye materialer, som er nemmere at rengøre. Forskning viser også, at man formentlig kan bruge andre metoder til at fjerne bakterier fra overflader og efter min mening, burde man kunne arbejde mere effektivt med at finde nogle løsninger, som kan fjerne listeria i produktionen. Det er den måde, vi har gjort noget effektivt ved salmonella og ved antibiotikaresistens, fordi vi har forsket i, hvordan vi smartest sætter effektivt ind. Forebyggelse er altid det bedste«.