DTU Fødevareinstituttet anbefaler nu Fødevarestyrelsen, at der igen fra næste år skal kontrolleres for svine-MRSA i kød – ikke kun i svinekoteletter, skinke, flæskesteg og svinemørbrad, men også i kyllinge- og kalkunkød. Bakterien formodes indtil nu at have smittet op mod 12.000, og fire personer, som ikke havde nogen kontakt til svineavl, er døde.
Yvonne Agersø, seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, begrunder den nye anbefaling fra instituttet med, at et stigende antal danske svin konstateres smittede med bakterien når de ankommer til slagtning, »og det vil også kunne reflekteres i kødet«.
Hun peger også på, at Statens Serum Institut for kort tid siden fastslog, at det »ikke kan udelukkes«, at fire smittede personer har fået bakterien i sig, har fået den fra udenlandsk fjerkræ. Endelig nævner Yvonne Agersø.
»Dette kombineret med, at det er en stigende problemstilling globalt med høje forekomster blandt andet også i kalkuner i udlandet, gør, at vi anbefalder at der er ekstra opmærksomhed på kødet som smittekilde. Selvom det på nuværende tidspunkt vurderes at risikonen for smitte via kød er lille. Der er en ide i at se kvalitativt på, om der er bakterie i kødprøver og i hvilke koncentrationer de findes«, siger Yvonne Agersø.
Yvonne Agersø fra DTU understreger, at anbefalingen om at teste kød for MRSA igen ikke skyldes, at flere er blevet syge. Skulle kødet på nuværende tidspunkt være en væsentlig smitte kilde ville vi forvente at se flere smittede i byområder.
»Men der er større smittepres øges risikoen for, at nogen bliver syge – så vil vi gerne være proaktive«.
DTU Fødevarerinstituttets anbefalinger om testning af MRSA i svinekød, kyllingekød og kalkunkød