Den sundhedsmæssige effekt af nødder

 • Heddie Mejborn

Press/Media: Press / Media

Description

Jeg bliver citeret for følgende:
- Vi har lavet en helhedsvurdering ud fra nogle nye beregningsmodeller der inddrager fordele og ulemper og holder dem op mod hinanden. Det ser ud til, at fordelene langt opvejer ulemperne, hvis man spiser 30 g nødder om dagen. Store amerikanske befolkningsundersøgelser har vist, at personer, der spiser 2-5 portioner nødder om ugen, har betydelig lavere risiko for at udvikle hjertekarsygdom sammenlignet med personer, der sjældent eller aldrig spiser nødder
- Der findes nogle skimmelsvampe som kan vokse på nødderne, og hvis temperaturforholdene er rigtige kan de danne aflaktoksiner, der kan være kræftfremkaldende.
- Det er især nødder fra varme og fugtige lande hvor risikoen er størst. Der kan godt vokse svampe på nødderne i Danmark, men det er for koldt til at aflaktoksinerne dannes.
- Specielt ved i paranødder og pistacienødder finder man oftere aflaktoksiner, men hvis man udelukkende spiser 30 gram paranødder om dagen, så er der stadig en fordel ved at spise nødder.
- Jeg har regnet på de salte nødder, og der kan man få helt op til 0,6 gram salt ved at spise 30 gram nødder, det er en hel del af den daglige anbefaling på max. 5-6 gram salt. Så jeg vil anbefale at man fortrinsvis vælger usaltede nødder.
- Det er vigtigt at huske på at nødder er meget energitætte. Det vil sige at der i en håndfuld er mange kalorier. Derfor bør man skal ikke spise nødderne oveni det man plejer at spise, men heller skifte noget andet ud, fx chips og slik. Hvis en kvinde spiser 30 gram nødder så svarer det til 8-9 procent af hendes daglige totale energibehov.
- Når vi siger en håndfuld så menes der ens egen håndfuld. Et barn skal eksempelvis ikke have en voksen mands håndfuld.

Subject

Den sundhedsmæssige effekt af nødder

Period20 May 2015

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleDen sundhedsmæssige effekt af nødder
  Media name/outletTV2 Digital
  Media typeWeb
  Date20/05/2015
  Producer/AuthorChristian Sejer Rasmussen
  PersonsHeddie Mejborn