Dan Jørgensens madrevolution

Press/Media: Press / Media

Description

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil føre danskerne gennem en madrevolution, bedyrede han i tirsdags. Vi skal ikke længere spise så meget ’crap’, som ministeren udtrykker det og vi skal tilbage til dengang, hvor vi samledes omkring middagsbordet hver aften og ikke bare spiste foran tv’et. Intentionen er der ikke noget i vejen med og danskernes madvaner har i høj grad plads til forbedring, mener Sisse Fagt, der er seniorrådgiver på DTU og forsker i danskernes madvaner, men Dan Jørgensen har fået galt fat i, at vi skulle spise dårligere mad og mindre sammen. Forskningen viser til gengæld det stik modsatte, forklarer hun.

»Jeg bliver nok nødt til at undsige Dan Jørgensen her, for der er ikke noget der tyder på at vi er holdt op med at spise sammen,« siger Sisse Fagt. »Snarere tværtimod. Det at samle omkring middagsborde er steget siden vi er begyndt at undersøge det her. Ikke voldsomt, men med nogle procent og i dag spiser 85 procent af danskerne aftensmad sammen de fleste aftener om ugen.«

Sisse Fagt mener heller ikke, der er noget videnskabeligt, der peger på at vi skulle være særlig slemme til at spise ’crap’. Danskerne har generelt haft et stigende fokus på sundere kost og spiser nu mere frugt, grønt og fuldkorn end tidligere.

»Hvis han mener at vi spiser ’crap’ og det er lig med pizza, så er det korrekt at pizza forbruget gennem de sidste 20 år er steget, men generelt er danskernes fastfood ikke alarmerende højt. Det er højt blandt de unge, men når de stifter familie er der noget der tyder på at fastfoodforbruget falder.«

Ifølge Sisse Fagt har mindre end 20 procent spist en færdigret i løbet af den sidste måned, men derimod er det sandt at et svagt stigende antal danskere bruger det hun kalder delvist tilberedte fødevarer - for eksempel skåret salat eller frosne grøntsager. Cirka 30 procent bruger det på daglig basis, men heller ikke det finder Sisse Fagt dog problematisk.

»Grønsager, der fryses kan sagtens have et ligeså stort eller større indhold af vitaminer end de friske,« siger hun og bruger ærter som et eksempel:

»Hvis du køber friske ærter i bælg og selv tager hjem og piller dem, er de oftest flere dage undervejs fra marken og ned på din tallerken. Det mister de næring af. Men hvis du derimod køber de frosne ærter, vil de have været frosset ned i minutter efter de er plukket og når de så er tøet op igen er niveauet af c-vitamin større end i dem, der ikke er frosset.«

Dan Jørgensen var også utilfreds med at danskernes foretrukne middagsret har vist sig at være den italienske spaghetti bolognese, og vil gerne have os til igen at spise danske traditionelle retter, men heller ikke på det punkt har vi flyttet os i den retning som ministeren antyder, mener Sisse Fagt.

»Der er ikke noget i vejen med en spaghetti bolognese, hvis den er lavet ordentligt og vi spiser ligeså hyppigt frikadeller. Det er rigtig at vi ikke længere spiser så meget stegt lever og gule ærter, men at danskerne generelt skulle have forkastet de danske retter er der ikke noget der tyder på.« Det er ikke enten dansk eller udenlandsk, det er både og.

Subject

Ifølge Fødevareminister Dan Jørgensen skal danskerne udsættes for en måltidsrevolution for at spise sundere.

Period10 Jul 2014

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleDan Jørgensens madrevolution
    Media name/outletJyllandsposten
    Media typePrint
    Date10/07/2014
    Producer/AuthorLasse Lavrsen
    PersonsSisse Fagt