Børnefamilier og indtag af frugt og grønt

Press/Media: Press / Media

Description

Det er ofte familien, der sætter stopklodsen når det kommer til at få nok frugt og grønt. Mange familier ville gerne gøre mere, men gider tilsyneladende ikke tage grøntsagskampen op derhjemme."

Sådan lyder det fra Sisse Fagt, Seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet. Hendes pointe bakkes op af en ny undersøgelse fra Gartneribrugets Afsætningsudvalg (GAU).

Den viser, at 85 pct. af danske børnefamilier får under halvdelen af den anbefalede daglige mængde frugt og grønt. Og for de mest udfordrede af børnefamilierne skiller særligt to problemstillinger sig ud: Den ene er, at de mangler ideer til at variere frugt og grøntforbruget. Den anden at "min husstand vil ikke spise grøntsager".

Ifølge Sisse Fagt viser tidligere kostundersøgelser også at udfordringen med en familie, der ikke vil spise frugt og grønt, er ganske udbredt. Særligt grøntsagsforbruget halter. Baggrunden er ifølge DTUs kvalitative interviews manglende inspiration, ikke manglende lyst.
"Det er oftest husmoderen, der står for madlavningen. Og vi ved at de fleste børnefamilier over en bred kam ville ønske, at de fik mere frugt og grønt til daglig. Men vores tidligere undersøgelser viser tydeligt, at familierne prioriterer et hyggeligt måltid højt, så hvis familien ikke synes godt om den sunde mad kan det sunde blive ofret til fordel for hyggen," siger Sisse Fagt.

"Når børnene og måske ligefrem manden brokker sig over grøntsagerne derhjemme, og der samtidig er travlt, ender måltiderne ofte med at bruge de samme tilbagevendende retter. Og dermed ryger variationen, ligesom retterne typisk ikke indeholder meget grønt."

Hun fremhæver dog, at der er andre kategorier end frugt og grønt, der har det hårdere ved aftensbordet.

"De fleste familier har langt sværere ved at få fisk ind på tallerkenerne, så frugt og grønt har det ikke hårdest, men der er alligevel god grund til at fokusere på det her," siger Sisse Fagt.

Subject

Børnefamilier og indtag af frugt og grønt

Period11 May 2015

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleBørnefamilier og indtag af frugt og grønt
  Media name/outletBerlingske
  Media typePrint
  Date11/05/2015
  Producer/AuthorChristian Erin-Madsen
  PersonsSisse Fagt