Artikel Kosttilskud med antioxidanter

Press/Media: Press / Media

Description

Nedenfor er udkastet til den del af artiklen, hvor jeg udtaler mig. Mine kommentarer til udkastet er markeret med rødt:

Men hvordan kan højt anpriste stoffer, der beskytter vores celler, vende sig imod os og skabe så store problemer? Det findes der desværre ikke et tydeligt svar på, fortæller Charlotte Jacobsen, der er professor ved DTU og blandt andet arbejder med antioxidanter i fødevarer. Hendes overbevisning er dog, at det har at gøre med mængderne.
”Spiser du kosttilskud med antioxidanter er det en stor dosis på en gang, mens det kommer i meget lavere koncentrationer, når du får dem gennem kosten. Det bliver altså naturligt fordelt, og vi spiser mange forskellige planter med mange forskellige antioxidanter, der virker i samspil. Den effekt får man ikke ved at tage et stort tilskud af antioxidanter på en gang,” siger hun. Ved at tage et kig tilbage på emnet i den videnskabelige litteratur har Charlotte Jacobsen kunnet se, at interessen startede i 1940’erne. Her begyndte forskerne at få øjnene op for antioxidanternes effekter, hvorefter de videnskabelige publikationer om emnet accelererede. Specielt i 1990’erne og i starten af 2000 kom der meget fokus på antioxidanternes eventuelle sundhedsgavnlige effekt, men den videnskabelige evidens udeblev. Blandt andet tilskrev man ”Det franske paradoks” – altså det faktum at franskmænd har en lav forekomst af hjerte-karsygdomme, selvom de spiser tre-retters måltider med masser af mættet fedt og lever mindre sundt end så mange andre – at de drikker meget rødvin. Rødvin indeholder nemlig antioxidantet (ret til ”antioxidanten”) resveratrol, som man altså har troet var sundt for mennesker. Kommentar: Som det står her, så lyder det som om, at man nu ved, at det er det ikke. Det er mig bekendt ikke tilfældet, men man har bare ikke eftervist effekten i mennesker i de doser, som anvendes i kosttilskud. Kunne du ikke omskrive til ”som måske er sundt for mennesker”.
”Nogle begyndte at få øjnene op for, at man kunne lave en forretning ud af kosttilskud med antioxidanter, og der blev eksperimenteret med at hive antioxidanter ud fra planter og give dem til mennesker som kosttilskud. Men med tiden begyndte man at tvivle mere og mere på deres virkning, og så dukkede studierne, der stillede spørgsmålstegn ved, om de faktisk kunne være sundhedsskadelige, frem”, siger Charlotte Jacobsen.

Subject

Artikel Kosttilskud med antioxidanter

Period4 Feb 2016

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleArtikel Kosttilskud med antioxidanter
    Media name/outletKristeligt Dagblad
    Media typePrint
    Date04/02/2016
    Producer/AuthorLouise Graa Christensen
    PersonsCharlotte Jacobsen