Description

Jeg blev kontaktet på e-mail om mulige analyser for indholdsstoffer i kosttilskud (som jeg besvarede nedenfor efter at have konfereret med Peter Have Rasmussen).
Efterfølgende har jeg talt med ham til research om kosttilskud og bivirkninger, hvor han ikke kunne forstå, at man ikke kan komme til en endelig konklusion på, hvilken ingrediens, der er årsagen til bivirkningen. Jeg kan forstå at han har fået bivirkningsregistreringer fra FVST udleveret. Jeg har forklaret ham, at producenten kan vælge at registrere sit produkt som et naturlægemiddel og henviste ham til Steffen Bager i Lægemiddelstyrelsen for nærmere info om deres regler. Han fiskede efter andre kilder (og kom til at sige noget om uafhængige – det harcelerede jeg over, men kontakter måske Lars Dragsted). Jeg fortalte om den berømte sag om Aristolochia, som gav anledning til nyreskade og kræft i Belgien og at der var en dansk læge på et krydstogtsskib, der var blevet syg af samme plante og at jeg mener at der ligger en artikel fra Tænk om emnet (den kendte han ikke). Jeg fortalte også om EUs Rapid Alert system, hvor der er bivirkningsindberetninger fra andre lande, men han er vist efter en dansk vinkel.
Jeg har også sagt, at vi har forsøgt at få penge til forskning på området mht. toksikologi, QSAR, analyser m.m., men at det ikke er let at skaffe penge til forskning i området.

Hej Asger.

Det lyder som et rigtig interessant og relevant projekt., men … problemet er at finde nogen, der har en kemisk analyse sat op, som man kan bruge til at finde ud af, om indholdet af planten svarer til, hvad der er deklareret på ingredienslisten. Jeg har talt med en kemiker her på DTU Fødevareinstituttet og han siger, at vi ikke nogen relevante analyser, så I let kunne få undersøgt nogle kosttilskudsprøver.

Jeg er bange for at det ikke bliver let at finde nogen, der kan hjælpe dig. Du kan dog prøve at spørge Nicolai Ballin Zederkoppf Ballin, som sidder på Fødevarestyrelsens kemiske laboratorium i Ringsted, om de evt. har en analyse kørende, der kan bruges til formålet. Han har e-mail-adressen NIXB@fvst.dk.

med venlig hilsen

KirstenKirsten Pilegaard
Seniorrådgiver, cand. med. vet., ph.d.
Forskningsgruppen for Helhedsvurdering
Afdeling for Kost, Sygdomsforebyggelse og Toksikologi
DTU Fødevareinstituttet

Danmarks Tekniske Universitet

Fødevareinstituttet
Mørkhøj Bygade 19
Bygning F
2860 Søborg
Direkte telefon 35887565
kpil@food.dtu.dk

www.food.dtu.dk

Fra: Asger Mow DR [mailto:amow@dr.dk]
Sendt: 8. august 2016 15:35
Til: Kirsten Pilegaard
Emne: DR, Analyse, Kosttilskud

Hej Kirsten,

Jeg er journalist på Sundhedsmagasinet på DR1, og jeg har forsøgt at fange dig pr. telefon.

Jeg har talt med flere af dine kollegaer, heriblandt Charlotte Jacobsen og Jette Jakobsen.

Jeg vil gerne i dialog med dig for at høre, om der er nogen fra DTU, der kan være interesseret i at lave et forsøg, hvor I analyserer en række helseprodukter med urter og planter for at se, hvad de indeholder.

Et sådan forsøg i Canada har tidligere vist noget overraskende resultater:
http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/forbrugerkemi/ECE2125263/kosttilskud-indeholder-gift-og-billige-fyldstoffer/

Den større anledning er, at vi på Sundhedsmagasinet gerne vil lave et program om kosttilskud og helseprodukter. I den forbindelse vil vi således gerne undersøge, hvad det er for nogle produkter, danskerne indtager.

Jeg er klar over, at du ikke selv laver den slags analyser, men du ved meget om emnet, og jeg håber, at du måske har en relevant kollega, som kunne være interesseret.

Vend gerne tilbage.

På forhånd tak.--
--------------------------------------------------------------------------------------------
Med venlig hilsen

Asger Mow
Journalist, Sundhedsmagasinet
+45 2854 3058
amow@dr.dk
https://twitter.com/Asger_Mow

Danmarks Radio
DR Byen, opg. 6 - 3
Emil Holms Kanal 20
DK-0999 Kbh. C.
Att. Asger Mow


Subject

Analyse af indholdsstoffer i kosttilskud (svar på e-mail), samt efterfølgende telefonsamtale om bivirkningsindberetninger af kosttilskud, kinesiske urter m.m.
Period12 Aug 2016

Media contributions

1

Media contributions

 • Titleindholdsstoffer i kosttilskud
  Media name/outletDR, Sundhedsmagasinet
  Media typeTelevision
  Date12/08/2016
  Producer/AuthorAsger Mow
  PersonsKirsten Pilegaard