• Karin Hess Ygil

Press/Media: Press / Media

Description

Smør: Af de nævnte smøreprodukter har smør det højeste energiindhold per 100 g – efterfulgt af pålægschokolade, nøddesmørepålæg, honning og marmelade. Den største andel af fedtet i smør er mættet fedt, hvilket generelt er et problem i danskernes kost. Smør (saltet smør) har det højeste indhold af salt, hvilket også trækker i den negative retning. Smør indeholder som det eneste af de nævnte smøreprodukter noget D-vitamin, hvilket er positivt. A-vitaminindholdet er højere end i de øvrige smøreprodukter. Der gøres opmærksom på, at smør oftest anvendes i sammenhæng med de øvrige produkter, og derfor er sammenligningen ikke reel. Således er der mange, der anvender smør under pålægschokolade, honning, marmelade og evt. også nøddesmørepålæg, hvorved smørrets indhold af energi og mættet fedt skal lægges oveni. Pålægschokolade: Har det næsthøjeste indhold af energi (kilojoule) per 100 g og den største del af fedtstoffet er mættet fedt. Udover fedt så indeholder pålægschokolade sukker. Af positive ting indeholder chokolade protein, kalium, kalk (lys chokolade) og jern. Fordelen ved pålægschokolade er den lave vægt per skive (4-6 g) - hvis man ellers kan nøjes med at komme én skive på brødet. Nøddesmørepålæg: Har et højt energiindhold per 100 g. Ligesom i smør og chokolade udgør det mættede fedt den største del af fedtstoffet. Har et lidt højere sukkerindhold end chokolade. Mængden af nøddesmøre-pålæg til en skive brød er vanskelig at holde nede på samme lave vægt som pålægschokolade. Nødde-smørepålæg indeholder lidt kostfibre, hvilket smør, pålægschokolade og honning ikke gør. Honning: Indeholder ingen fedt og kun en ubetydelig mængde protein, men udelukkende kulhydrat. Energiindholder per 100 g er derfor væsentligt lavere end i smør, pålægschokolade og Nøddesmørepålæg. Marmelade: Har det laveste energiindhold af de fem smøreprodukter – fordi ca. halvdelen er vand. Energien kommer udelukkende fra kulhydrat (frugt og sukker). Af positive ting indeholder marmelade lidt frugt. Hvis man vil spare på indtaget af energi og mættet fedt, skal man vælge marmeladen og dernæst honningen, men fordelen ved disse produkter forsvinder hvis man kommer smør under. I en sund kost, som følger de officielle anbefalinger, vil der være plads til ca. 10 g smør, pålægschokolade eller nøddesmørepålæg plus 15 g honning eller marmelade om dagen.

Subject

Hvad er sundest/mindst usundt: smør, Nutella, marmelade, honning, pålægschokolade?
Period8 Apr 2015

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleHvad er sundest/mindst usundt: smør, Nutella, marmelade, honning, pålægschokolade?
    Media name/outletvidenskab.dk
    Media typeWeb
    Date08/04/2015
    Producer/AuthorMarie Barse
    PersonsKarin Hess Ygil