• Pia Knuthsen

Press/Media: Press / Media

Description

Baggrund: Kirsten Hansen fra FVST Vest oplyser, at hun har henvist journalist til mig – hun er blevet kontaktet af DR efter at de har fået lavet analyser på bacon i DTU Fødevareinstituttet. (Laboratoriet i Aarhus undersøger bl.a. om deklarationer af næringsstoffer stemmer overens med de aktuelle indhold i fødevarer – og DTU Fødevareinstituttet, Afd. K, er projektleder for mange af disse projekter, herunder ansvarlig for metodevalg).
Det viser sig at afd. I (ved en fejl) har analyseret fedt i baconprøver for DR, og bagefter trukket resultaterne tilbage fordi den anvendte metode ikke er beregnet til kvantitativ bestemmelse af fedt i kød.
Journalisten har også kontaktet FVST Glostrup for at høre om mærkningen af produkterne er ulovlig, idet fedtresultaterne afveg noget fra de deklarerede indhold. FVST har i mail til journalisten gjort rede for de generelle regler omkring næringsdeklaration og tolerancer.

Jeg kontaktede journalisten for at fortælle ham, at
de metoder der i FVST anvendes til bestemmelse af næringsstoffer, herunder fedt, i fødevarer alle er egnede og validerede til formålet. Jeg fortalte også, at det i forbindelse med bedømmelse af næringsdeklarationer er meget vigtigt at udtage en repræsentativ prøve til analyse, dvs. en passende stor prøvemængde bl.a. afhængig af fødevarens homogenitet (f.eks. forskel på bacon og leverpostej).
For diskussion af de aktuelle analyseresultater henviste jeg til afd. I.
Til journalistens kommentar om, at industrien kan gøre hvad de vil i forhold til deklarationer og tolerancer, henviste jeg til FVST i Glostrup.


Subject

Næringsdeklarationer på fødevarer og tolerancer samt analysemetode(r) til fedt.
Period4 Sep 2014

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleNæringsdeklarationer på fødevarer og tolerancer samt analysemetode(r) til fedt.
  Media name/outletDR Madmagasinet
  Media typeTelevision
  Date04/09/2014
  Producer/AuthorMorten Brink Iwersen
  PersonsPia Knuthsen