Description

Er brun emballage bedre end hvid (bleget) emballage, både i fht sundhed og miljø? Hun har set flere brune emballager der signalerer miljø/sundheds hensyn.
• For miljøet kan der være en gevinst for genbrug af papir, og ved at man bruger så få kemikalier som nødvendigt.
• Før i tiden brugte man klor til at blege papir med, og det gav problematiske organochlorforbindelser, både i spildevand til miljøet og i papiret. Nu om dage bruger man næsten kun brintoverilte, som kun danner vand og ilt under processen.. dog vil nogle af kemikalierne i papiret også kunne omdannes til andre stoffer, hvis toksicitet er ukendt.
• For sundheden er det pt ikke nødvendigvis bedre at bruge brunt papir: I bedste fald indeholder det de samme kemikalier som det hvide papir (fx trykfarver, coatings, retention aids mm). I værste fald er det genbrugspapir, hvor vores Cocktailprojekt har vist, at papiret kan være forurenet med kemikalier fra fx tryksværte i ugeblade/aviser (mineralske olier/phthalater) eller kasseboner (bisphenol A).
• Hvis man ønsker at bruge genbrugspapir i kontakt med fødevarer, vil man fx enten kunne

- kontrollere at kun fødevareemballage bliver genanvendt til fødevareemballage,
- at en (tæt) barriere indkapsler genbrugspapiret, så man undgår både direkte afsmitning, transport af flygtige stoffer eller off-set fra yder- til inder-emballage
- eller også kunne man overveje fremadrettet kun at bruge kemikalier der er egnede til at komme i kontakt med fødevarer, i al papir og pap, også i fx ugeblade, printerpapir og sekundær (yder) indpakning. Det er i praksis måske svært da en stor del af bearbejdningen af genbrugspapir sker i Kina – men de er på vej med nu lovgivning på papir og pap, så måske det ad åre kan fungere.

Subject

Er brun (papir) emballage bedre en hvid emballage?
Period21 Sep 2015

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleEr brun (papir) emballage bedre en hvid emballage?
  Media name/outletPolitiken
  Media typeWeb
  Date21/09/2015
  Producer/AuthorMette Lützhøft
  PersonsXenia Trier