Er brun emballage bedre end hvid (bleget) emballage, både i fht sundhed og miljø? Hun har set flere brune emballager der signalerer miljø/sundheds hensyn.
• For miljøet kan der være en gevinst for genbrug af papir, og ved at man bruger så få kemikalier som nødvendigt.
• Før i tiden brugte man klor til at blege papir med, og det gav problematiske organochlorforbindelser, både i spildevand til miljøet og i papiret. Nu om dage bruger man næsten kun brintoverilte, som kun danner vand og ilt under processen.. dog vil nogle af kemikalierne i papiret også kunne omdannes til andre stoffer, hvis toksicitet er ukendt.
• For sundheden er det pt ikke nødvendigvis bedre at bruge brunt papir: I bedste fald indeholder det de samme kemikalier som det hvide papir (fx trykfarver, coatings, retention aids mm). I værste fald er det genbrugspapir, hvor vores Cocktailprojekt har vist, at papiret kan være forurenet med kemikalier fra fx tryksværte i ugeblade/aviser (mineralske olier/phthalater) eller kasseboner (bisphenol A).
• Hvis man ønsker at bruge genbrugspapir i kontakt med fødevarer, vil man fx enten kunne
- kontrollere at kun fødevareemballage bliver genanvendt til fødevareemballage,
- at en (tæt) barriere indkapsler genbrugspapiret, så man undgår både direkte afsmitning, transport af flygtige stoffer eller off-set fra yder- til inder-emballage
- eller også kunne man overveje fremadrettet kun at bruge kemikalier der er egnede til at komme i kontakt med fødevarer, i al papir og pap, også i fx ugeblade, printerpapir og sekundær (yder) indpakning. Det er i praksis måske svært da en stor del af bearbejdningen af genbrugspapir sker i Kina – men de er på vej med nu lovgivning på papir og pap, så måske det ad åre kan fungere. Er brun (papir) emballage bedre en hvid emballage?
Period | 21 Sep 2015 |
---|