Description

- hvorfor får man mindre D-vitamin om vinteren.

Vi få størstedelen af vores behov for D-vitamin dannet gennem sollyset om sommeren, men om vinteren er kosten vores væsentligste kilde. Og det er meget svært at få dækket behovet gennem kosten alene. Det er stort set kun fede fisk som laks, makrel , sild, torskerogn og hellefisk der har et højt indhold og er gode kilder til D-vitamin. Andre fødevare som æg, kød og mælkeprodukter indeholder langt mindre mængder.


- hvordan forklarer man de høje tal med manglende D-vitamin hos børn mellem 11 og 17?

I teenageårene spiser de unge ikke så sundt, der ryger mere fast food og søde sager indenbords og mindre fisk, frugt og grønt, fuldkorn og magre kød og mælkeprodukter og samtidig er det også meget svært at få dækket sit D-vitamin behov fra kosten


-hvorfor er det vigtig at den her gruppe får det?

D-vitamin øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og sammen med calcium nødvendigt for knoglernes opbygning. Det er især vigtigt at man får opbygget en godt knoglemasse i teenage årene. En god knoglemasse nedsætter risikoen for at udvikle knogleskørhed senere i livet.


- hvad gør D-vitamin?
Regulerer calciumomsætningen i blod, knogler og tænder og søger for at der er optimal tilførsel af calsium disse steder.

- kan man Ikke bare tage en masse D-vitamin?
Man skal ikke bare tage en masse d-vitamin. Hvis man har mistanke om at man har D-vitamin mangel skal man få målt sin D-vitaminstatus hos sin læge. Men hvis man gerne vil forbygge at man får d-vitamin mangel skal man sørge for at komme ud hver dag om dagen især i sommehalvåret. Desuden er det en god idé jævnligt at spise fisk som laks, makrel, sild og torskerogn.


Er det meget farligt ikke at få nok?


Osv. Der kommer nok nogle opfølgende spørgsmål, men det er spørgsmålene i det store hele.
Knogleskørhed, træthed og muskelsvækkelse.

Period8 Mar 2016

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleIndtag af D-vitamin og kosttilskud
    Media name/outletDR Ultra
    Media typeTelevision
    Date08/03/2016
    PersonsAnja Pia Biltoft-Jensen