• Flemming Bager

Press/Media: Press / Media

Description

Det er rigtigt, at dansk landbrug siden 2009 har reduceret brugen af antibiotika med mere end en femtedel. Det fortjener særlig ros at svineproducenterne i 2009 stoppede brugen af de såkaldte 3. og 4. generations cefalosporiner (bredspektret antibiotika, red.) og at kvægbruget fulgte trop i 2014.
Det ændrer dog ikke på den grundlæggende problem, at vi år efter år kan dokumentere et meget højt forbrug af antimikrobielle midler i de danske fravænningsstalde. Set fra min stol står vi stadig med en stor opgave, der handler om at få ændret på nogle grundlæggende ting netop der. Når grisene skal fravænnes, skal de være robuste nok til at kunne klare sig uden den støtte, der ligger i at bruge zinkoxid eller antibiotika i store mængder. Løsning af det problem kommer til at kræve stor opfindsomhed hos erhvervet – det gode landmandsskab skal i højsædet. Vanskeligheden bliver ikke mindre, hvis der i løbet at de nærmeste år reduceres i kobbertildelingen til smågrise, som EFSA lægger op til.
I Danmark har vi et tæt samarbejde mellem erhverv, myndigheder og forskningsinstitutioner på det her område, derfor er vi nået så langt, som tilfældet er. Bekymringen for brug af antibiotika vokser i flere lande - måske kan samarbejdet herhjemme på sigt være en fordel for erhvervet, hvis man kan blive endnu bedre til at reduceret behovet for antibiotika.

Subject

Veterinært antibiotikaforbrug
Period9 Aug 2016

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleVeterinært antibiotikaforbrug
  Media name/outletLandbrugsavisen
  Media typePrint
  Date09/08/2016
  Producer/AuthorPia Lykke
  PersonsFlemming Bager