Press/Media: Press / Media

Description

De nyeste tal fra Fødevareinstituttet DTU viser nemlig, at mængden af kød på tallerknerne steg med 10 procent fra 2003 til 2013. »Hele proteinhypen og palæobølgen har sat sig spor, og danskerne spiser mere kød i dag, end de behøver - især mændene. Det kan godt være, at der er ved at ske et lillle fald, men de er ikke rigtig dokumenteret«, siger Sisse Fagt. Fødevare-myndighederne anbefaler, at man maksimalt spiser 500 gram tilberedt kød om ugen. Men den gennemsnitlige danske mands indtag spiser væsentligt mere end det og kvinderne noget mindre. Svin er yndlingsspisen. Hver dansker konsumerer i gennemsnit 16,8 gram dagligt, kylling ligger på 13,4 gram, og bliver mere og mere populært. De præcise tal på det forkætrede oksekød er lidt komplicerede at finde frem i DTU's undersøgelser.
»Gennemsnitsdanskeren spiser følgende mængder ikke tilberedt kød: 10,4 gram okse- eller kalvekød, men det er uden det hakkede kød. Tæller man det med, kan det godt være, at der spises lige så meget okse som kylling«
Samlet set spiser danskeren 25 gram hakket kød om dagen, men det kan være både okse, kalv, flæsk eller andre kødtyper. Sisse Fagts grund til at interessere sig for kødvanerne skyldes ikke primært interesse i klimaet, men handler om ernæring og sundhed. »Kød fylder på tallerkenen, og det efterlader for lidt plads til fisk en gang imellem og til flere grøntsager, som vi får for få af. Vores budskab til forbrugerne har været: I behøver ikke mere kød«, siger Sisse Fagt, og peger på, at kvinderne i den fødedygtige alder kunne være en undtagelse. De har brug for jern, og nogle af dem spiser ikke så meget kød.
De seneste par år er der kommet mere opmærksomhed på, at det er sundere at springe over kød fra firbenede dyr og især det forarbejdede kød. Men det er altid et følsomt emne, når man som ekspert eller myndighed forsøger at pille ved vanerne. Især det at ændre på kødforbruget er svært, fordi det er en central del i vores aftensmadskultur. »Vi siger jo: Vi skal have hakkebøf, eller: Vi skal have flæskesteg. Vi siger ikke: Vi skal have kartofler og bløde løg«, siger Sisse Fagt, og peger på , at maden også er en måde at udtrykke sig på. Du er, hvad du spiser.Hun sætter sin lid til den stigende sundhedsinteresse – men der er lang vej for folk kører på vanerne i hverdagen og er fortravlede. Madvanerne kører en del på rutinen. Der skal inspiration og vilje til, Jeg tror på det med at inspirere. Så er spørgsmålet bare om vanen og traditionen vinder over inspirationen – vi ser i hvert fald gerne flere retter med grønt og fisk på de danske middagsborde.
Period26 Apr 2016

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleKødvaner
    Media name/outletPolitiken
    Media typeWeb
    Date26/04/2016
    Producer/AuthorMette Guldagger
    PersonsSisse Fagt