Description

Kære Kirsten Pilegaard

Jeg har tidligere brugt dig som kilde i en artikel om kunstige versus syntetiske pesticider. Jeg har nu kastet mig over Stevia-planten, og i den forbindelse har jeg nogle spørgsmål, som Google har svært ved at give svar på. Måske du kan hjælpe? Foreløbigt er jeg kun i gang med baggrundsresearch.

1) Hvorfor tøver EU og FDA med at godkende hele Stevia-planten? Jeg kan forstå, der er nogle ældre studier, der viser nogle negative sundhedseffekter ved Stevia, men at de ikke er reproduceret. Jeg undrer mig over, at det kan være så svært at fremskaffe beviser for, at planten ikke er sundhedsskadelig, hvis alle jubelhistorierne om planten er korrekte. Hvad er der på spil?

Jeg skal ikke udtale mig om hvad man gør eller ikke gør i USA (FDA), men i EU handler det om, at planten Stevia rebaudiana ikke har været på markedet i EU før 15 maj. 1997, og derfor skal vurderes som en ny fødevare efter reglerne for dette. Se linket nedenfor fra Fødevarestyrelsens hjemmeside. Det er den, der vil markedsføre planten, som skal fremskaffe dokumentationen for sikkerhed. (jeg gætter på, at det er nogle andre end forfatterne til jubelhistorier på Internettet).

http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx

2) Er det rigtig forstået, at ADI for stevia er 4 mg/kg men 40 for aspartam? Altså at aspartam er ti gange mindre giftigt end stevia? Hvad er forklaringen bag den forskel?

Du mener vist ADI for tilsætningssstoffet steviolglycosider.

Når man fastsætter en Acceptabel Daglig Indtagelse for et tilsætningsstof er der først stillet krav om, at der foreligger data fra en lang række toksikologiske undersøgelser udført i forsøgsdyr (gnavere), der vurderes af et ekspertpanel i EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet). Ud fra disse data fastsætter ekspertpanelet et såkaldt NOAEL (no observed adverse effect level), dvs. den laveste dosis (baseret på alle forsøg), der ikke gav anledning til en skadelig effekt. Derefter bruger man typisk en sikkerhedsfaktor også somme tider kaldet en usikkerhedsfaktor på 100 for at tage højde , at mennesker kan være mere følsomme for toksiske effekter end forsøgsdyr og at der også kan være individuel følsomheder for et kemisk stof mennesker imellem. ADI fremkommer ved at dividere NOAEL med (u)sikkerhedsfaktoren.

Jeg har linket til EFSAs vurdering af steviolglykosider (nedenfor)

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1537

Jeg kan se, at ADI for steviolglykosider er 4 mg/kg legemsvægt. Jeg har ikke tjekket ADI for aspartam, men den gør også kunne findes på EFSAs hjemmeside.
Period11 Apr 2016

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleSpørgsmål om Stevia-planten og ADI for sødestoffer
    Media typePrint
    Date11/04/2016
    PersonsKirsten Pilegaard