Seniorforsker Anja Biltoft-Jensen har fortalt, at sukker og slik og chokolade er ikke noget som vi har brug for. Kroppen får rigeligt med sukker som findes naturligt i meget af den almindelig mad vi spiser og som bidrager med vigtige næringsstoffer (fx i frugt, brød og gryn samt mælkeprodukter).
Slik og chokolade kalder vi også for ”tomme kalorier”. Det er fordi det indeholder meget energi, men ingen af de næringsstoffer som kroppen har brug for.
Men hvis man spiser sundt og er fysisk aktiv, er der også plads til at man kan spise lidt slik, chokolade og drikke lidt sodavand.
Som en grov tommelfingerregel er der plads til ca. 250-300 g faste tomme kalorier OM UGEN, dvs. slik, chokolade, is, kage, chips og ½ liter flydende tomme kalorier sodavand eller andre sukkersødede drikke.
Danske børn spiser 2½ gange så meget som det. Vi spiser klart mest i weekenden, især børn spiser mere i weekenden, altså fredag og lørdag, hvor børnenes indtag af slik og chokolade alene er mellem 5-8 gange så højt som til hverdag. Især indtages meget om fredagen. Paradoksalt nok er vi samtidig mindst aktive i weekenden. Så vi kompenserer ikke for det høje indtag. En dansk undersøgelse har vist, at de usunde vaner i weekenden, direkte kan aflæses i børnenes blod om mandagen.
Desuden også talt om bivirkninger både lansigtede og kortsigtede samt om der er noget slik der er sundere end andet.
Danskernes indtag af slik og chokolade