Press/Media: Press / Media

Description

Og netop grøntsagerne er det springende punkt, for ifølge en undersøgelse af danskernes kostvaner spiser 82 procent af os ikke nok frugt og grønt. Så hvis du kan få lidt mere af det grønne ind i frokosten, er du godt på vej, og her har især kantinerne oppet sig i løbet af de seneste år.

Skru op for det grønne i madpakken
Vi er generelt meget glade for kødpålæg som rullepølse, spegepølse, kamsteg og leverpostej, når vi står derhjemme og smører madpakke om aftenen, men i en sund madpakke skal du helst have så lidt af det forarbejdede, salte kødpålæg som muligt.
”Vær lidt kreativ, og læg en hakkebøf eller et stykke kylling fra resterne af aftensmaden ovenpå i stedet. Og husk også at bruge fisk som pålæg – det kan for eksempel være makrel, tun eller laks,” opfordrer Sisse Fagt, der er seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet og kender alt til danskernes kostvaner.
Ud over kødpålægget er vi meget glade for rugbrød. Det er den mest almindelige brødtype i vores madpakker, men det er til gengæld et fint valg.
”Rugbrød er fyldt med fuldkorn og kostfibre, så det er en god brødkilde. Men se om du kan undgå smør – brug eventuel andre smørelser som for eksempel pesto eller hummus,” lyder det fra Sisse Fagt, der også har gode ideer til, hvordan du husker grøntsagerne, så din madpakke ikke bare består af brød, fedtstof og kød.
”Det er en god ide at skifte kødpålægget ud med grøntsager, så du for eksempel får en tomatmad eller en avocadomad, men ellers gælder det om at pynte din mad noget mere og huske at have noget grønt ved siden af.”
Du kan pynte din mad med agurk, peberfrugt eller rå løg – eller prøv også at sylt nogle rødløg med lime, så de bliver søde og slet ikke løgagtige. Og sørg for altid at have en håndfuld gnavegrønt med i madpakken som cherrytomater, agurkestænger eller gulerødder.
”Det er nemt og hurtigt, og alt tæller, så tænk gerne i at inkorporere en masse små mængder grøntsager, hvor du kan,” siger Sisse Fagt.
Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kun får tomat, icebergsalat og agurk. Der skal også nogle af de grovere grøntsager til som gulerødder, avocado, broccoli eller måske kål.
”Sørg for at komme hele paletten rundt, så du får noget variation. Find de grøntsager du godt kan lide – det behøver slet ikke at være så svært,” siger Sisse Fagt.

Subject

Om at spise sundt til frokost i kantinen eller med madpakken
Period12 Jul 2016

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleOm at spise sundt til frokost i kantinen eller med madpakken
    Media name/outletMagasinet Sundhed
    Media typePrint
    Date12/07/2016
    Producer/AuthorMaria Præst
    PersonsSisse Fagt