• Yvonne Agersø

Press/Media: Press / Media

Description

Der er blevet spurgt om bakterien blive bedre til at sprede sig end den er på nuværende tidspunkt. Jeg har sagt at bakterier hele tiden ændres sig for bedre at kunne overleve. At studier af MRSA CC398 tyder på at bakterien oprindeligt er kommet fra mennesker og så har tilpasset sig svinene, at man er mere opmærksom på om den kan blive bedre til at sprede sig mellem mennesker. Mens vi i forhold til kødet er opmærksomme på om forekomsten og koncentrationerne bliver højere i kødet.


Hvor stor er risikoen for at man kan blive smittet ved kontakt med et stykke kød, der inficeret med MRSA?
Risikoen er lille og det er den direkte kontakt til svin og kontakt til mennesker der arbejder med svin der er den størst kilde.


Ville denne bakterie kunne mutere/udvikle sig sådan, at den med bliver en større risiko for folk, så den i højere grad at kan smitte direkte fra fx råt kød til menneske.
Se oven stående


Hvad siger du til at Fødevarestyrelsen i 2011 droppede at tage stikprøver af dansk svinekød efter at have konstateret, selv om andelen af kød med svine-MRSA var steget fra knap fem procent til 10 procent på bare to år.
Vi anbefalede i 2011 at nedprioritere test af MRSA i kød da der ikke var indikation at folk i byområder blev smittet, selvom vi kunne finde bakterien i svinekød og importeret kyllingekød.
At vi anbefaler at stikprøve undersøgelser genoptages af fjerkrækød og svinekød og at der også ses på koncentrationerne af MRSA i kødet og ikke kun om bakterien er tilstede ja/nej. Jeg har pointeret at anbefalingen skal ses sammen med andre fødevaresikkerhedsmæsige anbefalinger.

Fødevarestyrelsen siger at risikoen for smitte fra kød til menneske er minimal, hvad siger du til det? Lille/minimal risiko fra råt kød og meget minimal hvis nogen fra tilberedt kød
Se tidligere pressekontakt skema til TV syd.

Forklaret om god køkkenhygiene og henvist til FVST.


Subject

MRSA i svinekød
Period24 Sep 2014

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleMRSA i svinekød
  Media name/outletDR Nyheder
  Media typeTelevision
  Date24/09/2014
  Producer/AuthorThilde Danielsen
  PersonsYvonne Agersø