Sammenhængen mellem alkoholindtag og kostkvalitet

Publication: Research - peer-reviewJournal article – Annual report year: 2009

NullPointerException

View graph of relations

Introduktion: De nationale undersøgelser af danskernes kostvaner
har siden 1995 vist et stigende alkoholindtag i den danske befolkning.
Formålet med dette studie er at belyse sammenhængen
mellem kostkvalitet, alkoholindtag og drikkemønster i Danmark.
Materiale og metoder: Undersøgelsen inkluderede data for 3.151
voksne (1.684 kvinder, 1.467 mænd; 18-75 år) fra den nationale
kostundersøgelse 2000-2002. Deltagerne registrerede i syv på
hinanden følgende dage hvad og hvor meget, de spiste og drak.
For hvert individ blev der beregnet et indeks for kostkvalitet baseret
på indtaget af kostfibre og mættet fedt i forhold til de Nordiske
Næringsstofanbefalinger (NNA).
Resultater: Både med stigende antal genstande pr. uge og med
stigende antal ugentlige drikkedage, sås en dårligere kostkvalitet.
I begge tilfælde var tendensen mere tydelig for mænd end for
kvinder. Gruppen af mænd og kvinder med bedst kostkvalitet
havde et gennemsnitligt alkoholforbrug i overensstemmelse med
NNAs øvre alkoholgrænser samt færre ugentlige drikkedage end
grupper med dårligere kostkvalitet.
Konklusion: Et højt alkoholindtag er forbundet med dårlig kostkvalitet.
Fundene i nærværende studie er med til at understøtte
NNAs øvre alkoholgrænser samt en eventuel anbefaling om et par
alkoholfrie dage om ugen.
Original languageDanish
JournalUgeskrift for læger
Publication date23 Feb 2009
Volume171
Journal number9
Pages695-699
ISSN0041-5782
StatePublished
Download as:
Download as PDF
Select render style:
APAAuthorCBEHarvardMLAStandardVancouverShortLong
PDF
Download as HTML
Select render style:
APAAuthorCBEHarvardMLAStandardVancouverShortLong
HTML
Download as Word
Select render style:
APAAuthorCBEHarvardMLAStandardVancouverShortLong
Word

ID: 3450921