Freon Fra Fjernvarmerør – En Overset Risiko For Indeklima Og Grundvand?

Publication: ResearchArticle in proceedings – Annual report year: 2011

Standard

Freon Fra Fjernvarmerør – En Overset Risiko For Indeklima Og Grundvand? / Kjeldsen, Peter; Mogensen, Susanne B.; Langeland, Majbrith.

Nye stoffer. Kgs. Lyngby : ATV Jord og Grundvand, 2011. p. 31-41.

Publication: ResearchArticle in proceedings – Annual report year: 2011

Harvard

Kjeldsen, P, Mogensen, SB & Langeland, M 2011, Freon Fra Fjernvarmerør – En Overset Risiko For Indeklima Og Grundvand? in Nye stoffer. ATV Jord og Grundvand, Kgs. Lyngby, pp. 31-41.

APA

Kjeldsen, P., Mogensen, S. B., & Langeland, M. (2011). Freon Fra Fjernvarmerør – En Overset Risiko For Indeklima Og Grundvand? In Nye stoffer (pp. 31-41). Kgs. Lyngby: ATV Jord og Grundvand.

CBE

Kjeldsen P, Mogensen SB, Langeland M. 2011. Freon Fra Fjernvarmerør – En Overset Risiko For Indeklima Og Grundvand?. In Nye stoffer. Kgs. Lyngby: ATV Jord og Grundvand. pp. 31-41.

MLA

Kjeldsen, Peter, Susanne B. Mogensen and Majbrith Langeland "Freon Fra Fjernvarmerør – En Overset Risiko For Indeklima Og Grundvand?". Nye stoffer. Kgs. Lyngby: ATV Jord og Grundvand. 2011. 31-41.

Vancouver

Kjeldsen P, Mogensen SB, Langeland M. Freon Fra Fjernvarmerør – En Overset Risiko For Indeklima Og Grundvand? In Nye stoffer. Kgs. Lyngby: ATV Jord og Grundvand. 2011. p. 31-41.

Author

Kjeldsen, Peter; Mogensen, Susanne B.; Langeland, Majbrith / Freon Fra Fjernvarmerør – En Overset Risiko For Indeklima Og Grundvand?

Nye stoffer. Kgs. Lyngby : ATV Jord og Grundvand, 2011. p. 31-41.

Publication: ResearchArticle in proceedings – Annual report year: 2011

Bibtex

@inbook{91bddfe3ba0e4bb9984ee26d66539539,
title = "Freon Fra Fjernvarmerør – En Overset Risiko For Indeklima Og Grundvand?",
abstract = "Isoleringsskum i fjernvarmerør er fremstillet med brug af fluorerede og klorerede flygtige stoffer (CFC-11 og 1,1,1-TCA), som langsomt frigives til jorden under brug. Den videre skæbne for de flygtige stoffer efter at de frigives til jorden er ukendt, men fordampning til atmosfæren, nedbrydning, og transport til grundvandszonen er mulige styrende processer. Der udføres en risikovurdering af grundvandsforureningen, hvor stoffrigivelsesraten fra fjernvarmerørene estimeres. Risikovurderingen gennemføres for et udvalgt område. Hvis det værst tænkelige tilfælde betragtes, hvor alt frigivet stof opløses i nettonedbøren (dvs intet tab via nedbrydning eller afgivelse til atmosfæren), opnås koncentrationer i grundvands- dannelsen på cirka 400 gange grundvandskvalitetskriteriet. Indledende undersøgelser viser høje indhold af CFC-11 i poreluften i områder tæt på fjernvarmerør. De høje indhold i poreluften betyder at man også bør interessere sig for risikoen for påvirkning af indeklimaet i nærliggende bygninger, specielt i områder hvor 1,1,1-TCA har været benyttet. Det konkluderes at problemet bør belyses yderligere bl.a. ved måling af tilstedeværelse af 1,1,1-TCA, CFC-11, samt potentielle nedbrydningsprodukter i poreluft, porevand, samt terrænnært grundvand under udvalgte vejstrækninger hvor fjernvarmerør er nedgravet.",
author = "Peter Kjeldsen and Mogensen, {Susanne B.} and Majbrith Langeland",
year = "2011",
pages = "31--41",
booktitle = "Nye stoffer",
publisher = "ATV Jord og Grundvand",

}

RIS

TY - GEN

T1 - Freon Fra Fjernvarmerør – En Overset Risiko For Indeklima Og Grundvand?

AU - Kjeldsen,Peter

AU - Mogensen,Susanne B.

AU - Langeland,Majbrith

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Isoleringsskum i fjernvarmerør er fremstillet med brug af fluorerede og klorerede flygtige stoffer (CFC-11 og 1,1,1-TCA), som langsomt frigives til jorden under brug. Den videre skæbne for de flygtige stoffer efter at de frigives til jorden er ukendt, men fordampning til atmosfæren, nedbrydning, og transport til grundvandszonen er mulige styrende processer. Der udføres en risikovurdering af grundvandsforureningen, hvor stoffrigivelsesraten fra fjernvarmerørene estimeres. Risikovurderingen gennemføres for et udvalgt område. Hvis det værst tænkelige tilfælde betragtes, hvor alt frigivet stof opløses i nettonedbøren (dvs intet tab via nedbrydning eller afgivelse til atmosfæren), opnås koncentrationer i grundvands- dannelsen på cirka 400 gange grundvandskvalitetskriteriet. Indledende undersøgelser viser høje indhold af CFC-11 i poreluften i områder tæt på fjernvarmerør. De høje indhold i poreluften betyder at man også bør interessere sig for risikoen for påvirkning af indeklimaet i nærliggende bygninger, specielt i områder hvor 1,1,1-TCA har været benyttet. Det konkluderes at problemet bør belyses yderligere bl.a. ved måling af tilstedeværelse af 1,1,1-TCA, CFC-11, samt potentielle nedbrydningsprodukter i poreluft, porevand, samt terrænnært grundvand under udvalgte vejstrækninger hvor fjernvarmerør er nedgravet.

AB - Isoleringsskum i fjernvarmerør er fremstillet med brug af fluorerede og klorerede flygtige stoffer (CFC-11 og 1,1,1-TCA), som langsomt frigives til jorden under brug. Den videre skæbne for de flygtige stoffer efter at de frigives til jorden er ukendt, men fordampning til atmosfæren, nedbrydning, og transport til grundvandszonen er mulige styrende processer. Der udføres en risikovurdering af grundvandsforureningen, hvor stoffrigivelsesraten fra fjernvarmerørene estimeres. Risikovurderingen gennemføres for et udvalgt område. Hvis det værst tænkelige tilfælde betragtes, hvor alt frigivet stof opløses i nettonedbøren (dvs intet tab via nedbrydning eller afgivelse til atmosfæren), opnås koncentrationer i grundvands- dannelsen på cirka 400 gange grundvandskvalitetskriteriet. Indledende undersøgelser viser høje indhold af CFC-11 i poreluften i områder tæt på fjernvarmerør. De høje indhold i poreluften betyder at man også bør interessere sig for risikoen for påvirkning af indeklimaet i nærliggende bygninger, specielt i områder hvor 1,1,1-TCA har været benyttet. Det konkluderes at problemet bør belyses yderligere bl.a. ved måling af tilstedeværelse af 1,1,1-TCA, CFC-11, samt potentielle nedbrydningsprodukter i poreluft, porevand, samt terrænnært grundvand under udvalgte vejstrækninger hvor fjernvarmerør er nedgravet.

M3 - Konferencebidrag i proceedings

SP - 31

EP - 41

BT - Nye stoffer

PB - ATV Jord og Grundvand

ER -