Designprocesser og arbejdsmiljø: Udvikling af ny teknologi til fødevareindustrien

Publication: Research - peer-reviewBook chapter – Annual report year: 2001

View graph of relations

Med udgangspunkt i et eksempel om udvikling af en helt ny stegeproces til fødevareindustri-en reflekterer artiklen over muligheder og betingelser for at inddrage arbejdsmiljøhensyn i teknologiske designprocesser, d.v.s. under skabelsen af nye teknologier. Det vises først, hvordan udviklingen af den nye proces kan forstås som skabelsen af aktør-netværk, hvor også designobjektet spiller en aktiv rolle. Teknologien betragtes som formbar: Når nye aktører med andre videns- og erfaringsuniverser indrulleres i netværket kan designobjektet ændres. Det betyder også, at det potentielle arbejdsmiljø for de kommende operatører er på spil ved sådanne anledninger. Hvis arbejdsmiljøhensyn skal bæres af en arbejdsmiljøprofessionel, f.eks. en BST-konsulent, er det væsentligt at vedkommende har blik for disse anledninger og adgang til de arenaer, hvor de udspiller sig. En anden væsentlig rolle er at bidrage til at arbejdsmiljøerfaringer opnået blandt udviklingsbrugerne overføres til det endelige design af den industrielle maskine. Et fokus på brugerne og arbejdsprocessen ved en kommende maskine kan være et nyt medierende element i designprocessen varetaget af en arbejdsmiljø-professionel.
Original languageDanish
Title of host publicationArbejdsmiljø og teknologisk udvikling. Nye strategier og perspektiver
EditorsBroberg O & Clausen C
Place of publicationKøbenhavn
PublisherArbejdsmiljørådets Service Center
Publication date2001
Pages73-80
StatePublished
Download as:
Download as PDF
Select render style:
APAAuthorCBEHarvardMLAStandardVancouverShortLong
PDF
Download as HTML
Select render style:
APAAuthorCBEHarvardMLAStandardVancouverShortLong
HTML
Download as Word
Select render style:
APAAuthorCBEHarvardMLAStandardVancouverShortLong
Word

ID: 2620608